Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Коли більше не значить краще

Співвласник групи «Приват» Ігор Коломойський придбав контрольний пакет акцій «Газеты по-киевски», УНІАН та холдинг «Главред-медіа», який раніше належав «любому друзю» Олександру Третьякову.

Як повідомила президент УНІАН Ірина Геращенко, консолідація медіа-активів буде сприяти розширенню цих видань в медіа-просторі, оптимізації витрат та збільшенню прибутків компанії. Це офіційна версія. Між тим дехто з експертів вважає таку концентрацію ЗМІ в одних руках напередодні виборів цілком природною. Адже Третьяков — один з провідних діячів «Нашої України» а Ігоря Коломойського деякі засоби масової інформації називають одним з головних фінансистів цієї політичної сили. Між тим сам «Главред-медіа» придбав 40 відсотків акцій ТРК «ТОР» (Слов’янськ Донецької області) та кримської телерадіокомпанії «ЖИСА». Та говорити про повне захоплення «помаранчевими» медіа-простору України не доводиться. Тим паче, що, попри всі заяви, для них ЗМІ залишаються лише засобом боротьби з опонентами. Не більше. Наочно цю тезу продемонструвала ситуація довкола газети «Без цензури», яку називали партійним рупором «Нашої України». Впродовж кількох місяців працівники редакції не могли отримати ні зарплатню, ні гонорари. Ось як пояснила ситуацію тепер вже колишній головний редактор газети Діана Дуцик в інтерв’ю УНІАН:

«Напруження в колективі наростало давно. Але вибухнув він після того, як генеральний директор заборонив друкувати черговий номер «Без цензури». У цьому номері колектив вирішив попередити своїх читачів про те, що існують фінансові проблеми, і наступні номери газети можуть не вийти. На жаль, ми так і не змогли донести до наших передплатників та постійних читачів цю інформацію. Після цього колектив спільно з медіа-профспілкою почав переговори з видавцями газети щодо погашення заборгованості із зарплати й подальшої долі тижневика. Оскільки переговори йшли дуже важко, колектив вдався до публічних акцій протесту. У понеділок була проведена прес-конференція, на якій була оприлюднена відповідна інформація. Наступного дня, у вівторок, журналісти пікетувати з’їзд блоку НУ-НС. У результаті Віктор Балога зустрівся з переговорною групою, яку обрав колектив. Я не входила до переговорної групи, оскільки займала адміністративну посаду. Я можу лише сказати, що після цього була низка раундів переговорів із представниками засновників видання, у результаті яких заборгованість перед колективом погашена». За її словами причиною таких дій засновників може бути небажання далі розвивати проект «Без цензури». Хід керівників партії взагалі не зрозумілий. Адже щоб не казали, «Без цензури» зайняла свою нішу на ринку мас-медіа. Та й газету читало значно більше людей, ніж сайти чи журнали, що входять до новоствореного холдингу.

Між тим ситуація зіграла на руку опонентам «нашоукраїнців». Так «регіоналка» Ганна Герман, приїхавши до редакції, запропонувала віддати журналістам свої «відпускні» — близько 30 тисяч гривень. Ще 50 тисяч пообіцяв віце-прем’єр Андрій Клюєв...І хоча сама пані Гана заперечувала, що це піар-хід. Мовляв, вона, як журналістка, розуміє проблеми колег…Як би там не було, але ляпаса «Наша Україна» отримала лункого.

Дмитро Варчук
вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com