Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

«Юрист» без царя в голові

У минулу п’ятницю «мер» Києва Леонід Черновецький на засіданні колегії КМДА видав чергову «геніальну ідею». А чом би не вигнати з міських шкіл усіх дітей-некиян? — подумав він. За його дорученням навчальні заклади середньої освіти за два тижні повинні з’ясувати кількість дітей, чиї батьки не мають реєстрації у Києві, але мешкають у столиці. Позаяк вони, на думку «мера», створюють «велике наван­таження» на навчальні заклади міста.

«За радянських часів, до речі, діти повинні були навчатися за місцем прописки», — сказав Чер­новецький.

Нагадаємо панові Черновецькому, до речі, фаховому юристу, що, віддаючи таке розпорядження, він порушує щонайменше два закони та положення Конституції.

У статті 24 головного Закону України йдеться про те, що всі громадяни мають рівні конституційні права і свободи та рівні перед законом — «не може бути привілеїв чи обмежень за ознаками раси, кольору шкіри, політичних, релігійних та інших переконань, статі, етнічного та соціального походження, майнового стану, місця проживання, за мовними або іншими ознаками».

Закон України «Про за­гальну середню освіту» вказує на те, що «громадянам України незалежно від раси, кольору шкіри, політичних, релігійних та інших переконань, статі, етнічного та соціального походження, майнового стану, місця проживання, мовних або інших ознак забезпечується доступність і безоплатність здобуття повної загальної середньої освіти у державних і комунальних навчальних закладах».

І ще одне. Закон України «Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні» встановлює, що «реєстрація місця проживання чи місця перебування особи або її відсутність не можуть бути умовою реалізації прав і свобод, передбачених Конституцією, законами чи міжнародними договорами України, або підставою для їх обмеження».

Щоб попередити можливе посилання пана Черновецького на особливий статус Києва, зазначимо, що у питанні реєстрації за місцем проживання та обов’язків громадян, що витікають з цієї реєстрації, він не діє. Тож чи не варто відповідним структурам розібратися з «ініціативним» громадянином Черновецьким?

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com