Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Мажорські витребеньки чи форс-мажорні обставини?

Про те, що у співвласника швейцарського трейдера RosUkrEnergo Дмитра Фірташа виник майновий спір з колишньою дружиною Марією, українці і не дізналися б, якби не трагічні обставини.

30 травня цього року приблизно о п’ятій ранку на бульварі Шевченка автомобіль БМВ, за кермом якого був син впливового нафтового бізнесмена Зиновія Калиновського та колишньої дружини Дмитра Фірташа Марії, на великій швидкості врізався у припарковані «Жигулі» прапорщика внутрішніх військ Володимира Куликовського. Унаслідок ДТП міліціонер загинув на місці, а пасажирка іномарки за кілька днів померла у лікарні. До речі, за повідомленнями ЗМІ, охорона Калиновського, яка була в іншій машині, не дочекавшись «швидкої», транспортувала його до однієї з приватних київських клінік. Як стверджують свідки, вони навіть не поцікавилися станом інших постраждалих. Така поспішність пояснюється просто — сам Сергій Калиновський не вперше потрапляв у скандальні історії. Так кілька років тому разом з братом Олександром вони влаштували бійку з інспектором ДАІ біля центру відпочинку «Арена-сіті». Знахабнілі молодики просто напали на міліціонера за те, що він зробив їм зауваження стосовно неправильного паркування. Тоді, вочевидь, через впливових знайомих, «питання» залагодили. І ось нова пригода. Щоправда, цього разу вийти сухим з води Калиновському-молодшому навряд чи вдасться.

Розуміють це і його родичі та близькі. Попри те, що винуватець трагедії був на підписці про невиїзд, 11 червня його було затримано в столичному аеропорту «Жуляни». Як виявилося, він намагався вилетіти чартерним рейсом до Ізраїлю. У нього навіть була відкрита віза. Пояснити, як це сталося, представники посольства цієї держави так і не змогли. Самі ж представники Калиновського пояснили, нібито він збирався виїхати на лікування. Хоча всім добре відомо: якби він опинився в цій країні, то навряд чи б повернувся. Ну, не любить Ізраїль видавати своїх громадян, навіть якщо ті вчинили злочини, іншим країнам. А те, що Калиновський одразу по прильоті отримав би громадянство цієї країни, зрозуміло, як ясний день.

А далі почалося ще цікавіше. Після такого порушення Калиновського мали б взяти під варту. Але він знову опинився на лікарняному ліжку. І знову в оточенні охоронців, які не допускали до нього навіть слідчих. Мовляв, стан здоров’я не дозволяє відповідати на запитання. Скільки цей стан триватиме — невідомо. Судячи з усього, до тієї пори, доки знову не «розрулять питання».

А тим часом родичі підозрюваного пішли у ва-банк. Так, в одній з київських газет з’явилася явно проплачена стаття про те, що аварію спланували недоброзичливці. Мовляв, якось Сергій Калиновський побачив, що хтось відкрутив болти в колесі його машини. Версія не витримує жодної критики. Адже перед кожним виїздом він мав би перевіряти технічний стан автомобіля. І якщо не сам, то принаймні це мали зробити його охоронці. По-друге, швидкість його кабріолету до зіткнення була приблизно 160 кілометрів на годину. Чи ж буде людина, яка знає, що на неї готується замах, так поводитися? Чи це приступ манії переслідування? Принаймні, таке враження складається після виступів Калиновських у пресі. Головним винуватцем у всіх бідах вони вбачають вже згаданого Дмитра Фірташа.

Марія Фірташ повідомляє, що хоче одержати через суд 50-відсоткову частку в бізнесі колишнього чоловіка або грошову компенсацію. Вона вважає недостатньою отриману нею два роки тому від колишнього чоловіка компенсацію — кілька десятків мільйонів доларів, а саму цю угоду називає нечинною. І стверджує, що відігравала основну роль у формуванні бізнесу колишнього чоловіка і на першому етапі діяла самостійно. Потім вона зробила Фірташа комерційним директором і одружилася з ним 1996 року.

Брат Сергія Калиновського Олександр, вважає, що аварію з участю Сергія міг організувати Фірташ. «На мій погляд, у момент аварії машина мого брата була несправною. Сергієві охоронці можуть підтвердити, що за кілька хвилин до трагедії авто почало носити по дорозі, а потім неприродно розвернуло», — сказав Олександр Калиновський «Комсомольской правде в Украине». Він наголосив, що на момент аварії «Серьожа був абсолютно тверезий», а пізніше, після дачі підписки про невиїзд, не намагався втекти, а хотів полетіти в Ізраїль на лікування, про що заздалегідь попередив слідчого, який дав на те «усну згоду». «Напередодні аварії в біду ледь не потрапила моя дружина. У неї зламалася машина, і вона взяла мій спортивний «Бентлі»... Я їхав на своєму авто за нею і раптом побачив, що в «Бентлі» буквально відвалюється колесо!», — розповів Олександр Калиновський. — На СТО «сказали, що колесо хтось відкрутив. Гадаю, організувати цю акцію міг Дмитро Фірташ, колишній чоловік моєї матері». На його думку, це пов’язано з тим, що мати Калиновських вирішила вступити з Фірташем у судову майнову суперечку.

Олександр Калиновський також зазначив, що кілька років тому його мати підписала з Фірташем «мирову» угоду, за якою їй повинні були віддати 36 млн дол. США і дві 4-кімнатні квартири в центрі столиці. «Квартири він віддав одразу. Але виплатив тільки половину зазначеної в угоді суми. Ми намагалися вирішити це питання мирно. Але нас і слухати ніхто не хотів. Погрожували, що розправляться зі мною і Серьожою», — сказав він.

На запитання, чи погрожував Фірташ йому особисто, Олександр Калиновський відповів: «Ні, не погрожував. Після втечі з родини він жодного разу не розмовляв з нами, навіть по телефону. Ми спілкуємося з його помічниками. Але нас це не зупиняє. Ми вже звернулися в суд Великої Британії з вимогою передати мамі 50% акцій бізнесу Дмитра Фірташа — близько 1,8 млрд євро».

Отже, якщо це просто «сімейні розбірки», то чому повинні гинути ні в чому невинні люди? Чи це просто окозамилювання? Відповідь, сподіваємося, дасть слідство.

Максим Перебийніс
вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com