Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

У майбутнє з оптимізмом

Традиційно у третю суботу травня в Україні відзначається День науки. Це свято — шана науковим традиціям, досягненням та перспективам, які відкриваються людству завдяки натхненній праці і фізикам, і лірикам.

Адже саме завдяки науковцям ми отримуємо істинні знання про світ та дізнаємося про його об’єктивні закони. На щастя, вже минули ті часи, коли науковці змушені були змінювати професію або взагалі виїжджати закордон. Зрозуміло, що з фінансуванням наукових закладів нині складається не так, як хотілося, та зміни на краще вже відчутні. Принаймні, навіть у цей святковий день науковці не лише вітали колег, але й розмірковували про подальшу долю.

Про проблеми і перспективи йшлося і на зібранні «Дні науки — 2007 в ІСН», що пройшов в Інституті соціальних наук Міжрегіональної Академії управління персоналом. На науковому форумі були присутні керівники інституту, науковці, громадські діячі та студенти. Зокрема, доктор політичних наук, професор, ректор МАУП Микола Головатий, генеральний директор Президентського університету Валерій Захожай, доктор філософських наук, професор, директор ІСН Федір Кирилюк, доктор медичних наук, професор Анатолій Чуприков та інші.

У свому привітальному виступі ректор МАУП Микола Головатий підкреслив, що найголовніше у роботі вищого навчального закладу — розвинути інтерес студентів до знань, навчити відбирати і використовувати потрібну інформацію.

В усіх сферах життєдіяльності людини і суспільства дедалі більше утверджується одна із загальноцивілізаційних тенденцій — перехід людства від індустріальних до науково-інформаційних технологій і формування суспільства знань. А це висуває як основні пріоритети освіту і науку — сфери, які забезпечують розвиток людини і суспільства. Нині дедалі глибше у лексику вищої школи входять такі поняття, як конкурентоспроможність освіти на ринку праці, завдяки чому переглядається перелік спеціа­льностей, оновлюється зміст навчальних дисциплін, створюються но­вітні інформаційні технології навчання, започатковуються науково-педагогічні експериментальні майданчики.

Дедалі помітнішим стає розвиток науки у діяльності ВНЗ як важливої складової функціонування вищої школи. Дедалі частіше підтверджується необхідність розв’язання проблеми інтеграції науки і освіти, потенціал якої не використовується повною мірою. Ми дуже добре розуміємо, що саме у вищих навчальних закладах і наукових установах повинен реалізуватися принцип єдності навчання і наукових досліджень.

Дні науки — це свого роду підбиття підсумків за цей навчальний рік та формування стратегії і тактики на наступний 2007/2008 навчальний рік. У цьому сенсі Академії, і зокрема Інституту соціальних досліджень, є чим похвалитися. Виконані усі показники з наукової і науково-методичної роботи, здано до друку надзвичайно важливі для освітян праці: «Соціологія управління» проф. Ю.П.Сурміна, «Соціологія релігії» проф. М.І.Пірен, «Загальна соціологічна теорія» доц. Т.Г.Червінської. Успішно працює студентське наукове товариство, яке очолює студент третього курсу Євген Чепорнюк. Нині вже повноцінно працюють шість наукових гуртків, видано першу збірку студентських наукових робіт — «Студентський науковий меридіан». Набуває подальшого розвитку загальноінститутська наукова тема: «Соціально-психологічні та філософські проблеми громадянського суспільства». Про це засвідчує тематика і кандидатських, і докторських дисертацій, які готуються, і виступів, які запропоновані широкому колу освітянської громади на наших «Днях науки-2007».

Робота студентів під час наукового форуму була розділена на 5 секцій, кожна з яких вирізнялася цікавими та актуальними темами.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com