Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Наш Коментар

Приводимо позицію першого проректора МАУП Володимира Ярового стосовно ситуації, що склалася навколо запорізької філії Академії.

Запорізький інститут ім. гетьмана Петра Сагайдачного діяв та діє цілком легітимно. Нині є відповідні ліцензії для здійснення освітньої ліцензії, відповідні сертифікати, які не тільки надають право готувати студентів, а й видавати їм дипломи державного зразка.

Але останнім часом відбулися серйозні події, які призвели до дестабілізації навчально-виховного процесу. Вони є результатом протиправної діяльності колишнього керівництва закладу. Передусім директора В’ячеслава Толока, якого звільнено за статтею за грубе порушення трудової дисципліни. Разом з директором звільнено кілька його заступників. Ця група працівників приблизно у січні — лютому цього року розпочала діяльність щодо переведення студентів до іншого навчального закладу. Така підготовка передбачала роботу зі студентами, викладачами, погодження дій з МОН і безпосередньо з міністром освіти. У цьому брав участь і ректор Запорізького Національного технічного університету Сергій Бєліков.

Є звернення професорсько-викладацького колективу до студентів, яке не підписано. У ньому говориться, що перехід до ЗНТУ дасть їм можливість успішно навчатися, а викладачам буде створено комфортні умови для якісного навчання студентів.

У результаті протиправних дій інституту завдано серйозної шкоди. Для відновлення діяльності було створено комісію, яка разом із співробітниками, які залишилися, відновила навчальний процес з 14 травня. Комісія встановила, що викрадено навчальну документацію, комп’ютерну техніку, знищено базу даних студентів. Не знайдено залікових книжок та залікових відомостей. Було виявлено факти їх підробки. Усі ці дії колишнього керівництва інституту підлягають кримінальній відповідальності.

Ми ні кого не агітуємо, ми розуміємо що кожна людина має право на вибір навчального закладу. Але на нього не повинен чинитися тиск, усе має відбуватися у рамках закону.

Що ж до невидачі дипломів, то це є не причиною, а поясненням незаконних дій колишнього керівництва. Причини, мабуть, зовсім інші. Так, у МАУП є тогорічна заборгованість за дипломами. Але не з вини Академії, а з вини Міністерства освіти і науки. Нині міністр Станіслав Ніколаєнко працює на знищення недержавних ВНЗ, які, на його думку, відбирають контингент у державних навчальних закладів. МАУП дратує міністра, позаяк вона постійно критикує його діяльність, спрямовану на скорочення кількості вищих навчальних закладів та ліквідацію недержавної форми освіти.

Нині студентам пропонують перейти до технічного навчального закладу. Постає питання — на підставі чого? Чи має цей ВНЗ ліцензії та чи акредитовано його за тими спеціальностями, за якими відбувається підготовка у Запорізькому інституті ім. гетьмана П.Сагайдачного? Можливо, ці документи і є, але хто встановив, що якість підготовки буде набагато вищою, ніж в інституті ім. Сагайдачного? Чому слід розглядати Технічний університет як Мекку для підготовки гуманітарних кадрів?

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com