Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

І знову МОН

Тепер дещо про вищу освіту. Як міністр Ніколаєнко намагається її знищити, газета писала багато. Концепція МОН, що передбачає зменшення кількості спеціальностей, за якими ВНЗ готують фахівців, і вдесятеро кількість ВНЗ — це не державницька політика, а серйозна загроза для країни. А як можна розцінити рішення МОН позбавити деякі ВНЗ ліцензій? Людина провчилася 4- 5 років, склала іспити, захистила дипломну роботу, а після закінчення навчання їй не видають диплом! Хоч би які були стосунки між вищим навчальним закладом і міністерством, випускник не має страждати, бо в такому разі порушуються його конституційні права. Дії міністра в цьому разі нагадують поведінку відомого персонажа в крамниці з посудом.

Проте відомство Ніколаєнка вирішило залишити свій слід в інших сферах суспільного життя, наприклад, у галузевій науці, до якої воно, здавалося б, не повинно мати жодного стосунку. Галузевою наукою займаються тільки профільні міністерства, проте діячі МОН вирішили і тут «прикласти» свою руку. А справа ось у чому.

Під час нарахування пенсій науковим працівникам Пенсійний фонд, всупереч закону і здоровому глузду, не зарахував до наукового стажу період їхньої роботи до моменту проведення державної атестації підприємства, тобто не зарахував до наукового стажу передатестаційний період. Звісно, пен­сіонери не могли з цим погодитися. Тоді чиновники Пенсійного фонду вирішили знайти, як кажуть у народі, дурніших за себе. І знайшли в особі міністра освіти і науки Ніколаєн­ка, якому відправили листа з проханням повідомити, чи можна, як на їхню думку, зарахувати передатестаційний період до наукового стажу працівників. Відповідь, яку підготував директор департаменту науково-технічного розвитку В.Свіженко, була негативною. Потім цей лист став для чиновників Пенсійного фонду і соціального захисту населення своєрідним щитом, яким вони ще довго прикривали свою безвідповідальність.

Коли запитуєш таких діячів: «За що» командування нагороджує солдата медаллю «За відвагу» — за майбутні подвиги, чи за минулі? Відповідають: «За минулі».

А підприємство отримує свідоцтво про державну атестацію за майбутні здобутки в науковій діяльності чи за минулі, тобто за період, який безпосередньо передував атестації?

Інша історія, теж пов’язана із згаданими прізвищами. Знову, той самий Пенсійний фонд не зараховує до наукового стажу період роботи наукового працівника на посаді начальника бригади науково-технічного підрозділу наукового підприємства (установи), мотивуючи тим, що ця посада не входить до Переліку посад, затверджених відповідною постановою Кабінету Міністрів України. І знову «на допомогу» приходить п. Свіжен­ко. Його не обходить та обставина, що провідні спеціалісти, керівники груп, які входять до складу бригади, мають право на таке зарахування, а начальник бригади, посада якого випадково не потрапила до Переліку, такого права немає? У деяких чиновників, як бачимо, немає жодної логіки. Комусь не подобається число «13», але це не означає, що його потрібно виключати з натурального ряду чисел! Гірко за пенсіонерів, яких у такий спосіб позбавляють наукових пенсій. Тому вони вимушені в масовому порядку переходити з наукових на звичайні трудові пенсії за віком. Таким чином, задеклароване Законом України «Про наукову і науково-технічну діяльність» завдання щодо підвищення ефективності наукових досліджень за рахунок використання необхідних стимулів, зокрема стимулювання наукових працівників підвищенням рівня наукових пенсій для розвитку і розширення наукової діяльності торпедується Міністерством освіти і науки.

Отже, п. Ніколаєнко намагається за допомогою степків, таціїв зруйнувати не тільки вищу освіту, а й за допомогою свіженків нашкодити науці, бо є всі підстави вважати, що це не випадкова помилка. Не зайве нагадати, що до компетенції МОН належить єдина функція — ведення Реєстру атестованих підприємств, і тільки тих, яким надається державна підтримка. Атестацію підприємств машинобудівної галузі здійснює тільки Міністерство промислової політики України. Тобто Міністерство освіти і науки в цьому разі перевищує свої повноваження.

Сподіваємося, прийде час, коли Прем’єр-міністр Янукович зверне увагу й на це міністерство.

Віктор Клісенко 
 Суми

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com