Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

ООН НАЗВАЛА ІЗРАЇЛЬ В’ЯЗНИЦЕЮ НАРОДІВ

Ізраїль перетворив Се­ктор Гази у в’язницю для палестинців з «нестерпними умовами життя і ви­кинув від неї ключ». Так висловився посланець ООН з питань прав людини на окупованій палестинській території Джон Дагард.

За його словами, страждання палестинців — перевірка міжнарод­ної громадськості на готов­ність захищати права людини. «Якщо міжнародна громадськість не може ні­чого зробити, — хай вона не дивується, що люди не вірять в її відданість правам людини», — заявив він.

Південноафриканський адвокат, який був спеціальним слідчим ООН з 2001 року, повторив свої звинувачення Ізраїлю в порушенні міжна­родного гуманітарного законодавства за допомогою засобів безпе­ки, що прирівнюються до «колективного покарання». (Ізраїль виправдовується, що залізобетонна стіна, якою він відгороджується від Західного берега Йордану, повинна запобігти проникненню до Ізраїлю терористів-самогубців. Але, окрім цього, стіна припиняє рух товарів і людей в Сектор Гази і з нього) Окрім того, Дагард звинуватив США, ЄС і Кана­ду в припиненні фінансування Палестинської автономії після прихо­ду до влади партії Xамас. Як роз’яснили Рада безпеки і Міжнародний суд: «Ізраїль порушує міжнародне зако­нодав­ство і залишається безкарним. Але палестинський народ покарано за те, що він демокра­тичним шляхом обрав режим, неприйнятний для Ізраїлю, США і ЄС». «Три чверті чотиримільйонного населення Гази залежне від продовольчої допомоги. Бомбові нальоти Ізраїлю після 25 червня зруйнували будівлі і єдину на території електростан­цію. Газа — це в’язниця, і Ізраїль, здається, викинув від неї ключ», — констатував Дагард. Західний берег Йордана також переживає гуманітарну кризу, хоч і не таку гостру, як в Газі, через спорудження стіни, головною метою яко­го, на його думку, є анексія додаткової землі. Палестинці, які мешка­ють між стіною і Зеленою лінією, що позначає кордон за підсумками війни 1967 року, не можуть відвідувати місця роботи і навчання, бага­то хто покинув місцеві ферми. «В інших країнах цей процес назвали б етнічною чисткою, але політкоректність забороняє нам використо­вувати це слово щодо Ізраїлю», — обурився правозахисник.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com