Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

В Австрії судять свободу слова

Верховний суд Австрії на закритому судовому засіданні прийняв постанову про правомірність винесення вироку відомому англійському історику, авторові більш як 30 на­укових праць, перекладених майже на всі основні мови світу, 68-річному Девіду Ірвінгу.

Сімнадцять років тому Девід Ірвінг вчинив «злочин думки», заявивши, що міф про голокост не відповідає історичній дійсності. Отож вирок суду першої інстанції набрав чинності. Верховний суд встановив, що «у винесеному вироку не було ані формальних, ані ідейних помилок».

Додаткове рішення про термін тюремного ув’язнення за цей «злочин» буде досліджено на судовому засіданні іншого суду, земельного, окремою постановою. Незгідний з постановою суду історик подав касаційну скаргу, оскільки вважає, що три роки в’язниці — занадто суворе покарання за «злочин думки». У відповідь на його апеляцію прокуратура також подала скаргу. На їхню думку, за відмову ви­знати голокост три роки позбавлення волі — строк занадто малий.

20 лютого 2006 року громадянина Великої Британії засудили у Відні за те, що у своєму приватному виступі 1989 року він заявив:

1. «Чи не час припинити розмови про газові камери?»

2. «Більш ніж вірогідно, що Гітлер ніколи не віддавав наказу про централізоване винищення жидів у Німеччині».

3. «В Освенцімі ніколи не було газових камер. Це пропагандистська вигадка».

За кожну з цих фраз інакодумець отримав по одному року в’язниці.

Суд відмовився вислуховувати аргументи історика, які свідчать на користь його тверджень. Прокурор Кракдт заявив: «Ці аргументи не мають юридичної сили. Факт існування голокосту не потребує жодних доказів».

Це було єдиним мірилом, що ним керувалися працівники Верховного суду Австрії.

За матеріалами ЗМІ

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com