Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Захистимо альма-матер

У минулому номері газета вже друкувала фрагменти зі звернень до Прем’єр-міністра України Віктора Януковича з проханням захистити МАУП від незаконних дії Міністерства освіти і науки України. У цьому номері наведемо ще кілька звернень до Президента, Прем’єр-міністра та міністра освіти і науки.

Міський голова міста Рені у своєму зверненні до міністра освіти і науки України Станіслава Ніколаєнка передає прохання батьків студентів філії Міжрегіональної Академії управління персоналом у місті Ізмаїлі Одеської області зупинити ліквідацію філії МАУП. Адже Академія — єдиний вищий навчальний заклад, що близько біля Рені.

На захист МАУП виступили батьки студентів Тернопільського інституту МАУП. У зверненні до Прем’єр-міністра зазначається, що, «ставши міністром, С.Ніколаєнко одразу вирішив змінити організаційно-правову форму недержавних вищих навчальних закладів. У зв’язку з чим на тривалий час було припинено процедуру ліцензування значної кількості спеціальностей та відокремлених структурних підрозділів Академії». Рішення Державної акредитаційної комісії (ДАК) відмовити у видачі дипломів випускникам МАУП та анулювати ліцензії 32 структурним підрозділам Академії «викликає гнів та обурення співробітників, професорсько-викладацького складу Тернопільського інституту МАУП, студентів та їхніх батьків. Реалізувавши таке рішення, буде зруйновано трудовий колектив інституту, сотні студентів опиняться у невизначеному стані, що, своєю чергою, призведе до со­ціальних протестів у регіоні».

Про упередженість дій ДАК говорить у своєму зверненні до Прем’єр-міністра України заступник завідувача кафедри управління бізнесом МАУП Володимир Сладкевич: «Є розпорядження тимчасово припинити розгляд документів і присвоєння вчених звань та ступенів викладачам, якщо вони працюють у МАУП. Навіть розмір наукової пенсії для наших викладачів-пенсіонерів розраховують за нижчим рівнем порівняно з представниками інших навчальних закладів.

26 вересня цього року члени Державної акредитаційної комісії МОН ухвалили рішення про відмову у видачі дипломів випускникам МАУП, які вже склали державні іспити, та про закриття майже 30 регіональних інститутів та коледжів Академії. Сотні викладачів і працівників цих підрозділів втрачають роботу, а студентів, яким відмовляють в одержанні дипломів про вищу освіту після кількарічного навчання в акредитованому державою ВНЗ та успішного складання державних кваліфікаційних іспитів, держава (за ініціативи МОН) просто «кинула». Так освітня державна політика у цивілізованих країнах не проводиться».

З проханням захистити МАУП до Віктора Януковича звертається директор Віталій Капленко та трудовий колектив ТОВ науково-виробничого товариства «ІНЕСІТ». У зверненні зазначається, що «своїми виступами в ЗМІ про необхідність ліквідації всіх недержавних закладів освіти Станіслав Ніколаєнко хоче усунути здорову конкуренцію в освітянській галузі, підпорядкувати собі всі навчальні заклади і цим обмежити розмаїття форм та методів навчання в Україні, що призведе до зростання корупції».

Про намір Станіслава Ніколаєнка ліквідувати недержавні вищі навчальні заклади зазначає у своєму зверненні до Президента харківський обласний комітет Незалежної профспілки вій-ськовослужбовців України: «Із засобів масової інформації нам стало відомо, що нинішній міністр освіти і науки України Станіслав Ніколаєнко прагне будь- що ліквідувати навчальні заклади з недержавною формою навчання. Свої головні зусилля з ліквідації пан Ніколаєнко спрямовує проти флагмана в освітянській галузі — Міжрегіональної Академії управління персоналом. Але ж саме в цій Академії навчається багато офіцерів запасу, звільнених із ЗСУ без пенсії під час реформування армії, аби отримати новий фах. Просимо Вас вжити заходів для забезпечення рівних можливостей для діяльності навчальних закладів усіх форм власності і передусім стати на захист МАУП, яка вже продемонструвала свою здатність надавати студентам якісні знання — і в нашій країні, і за кордоном». Як свідчать ці фрагменти зі звернень, МАУП є вищим навчальним закладом, який надає не лише якісну освіту, а й можливість отримати її на пільгових умовах. Таке поєднання неможливо знайти у державних навчальних закладах.

Ніка Костенко

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com