Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

БРОНЗОВІ СТРІЛИ БЕРЕЖАН

Місцевість навколо Бе­режан була заселена здав­на. На околицях міста було виявлено залишки трьох стоянок доби пізнього па­леоліту.

 Ці дані занесено до матеріалів і досліджень з археології СРСР, що їх видавали ще 1960 року.
Пізній палеоліт — це приблизно 38—11 тисяч років тому. Звичайно, люди які залишили по собі сліди перебування на цих теренах, селилися недалеко від води, тобто від ріки Золотої Липи, на ви­соких і сухих берегах, біля лісу. Так археологи на горі Звіринець виявили за­лишки крем’яної май­стерні давніх часів. Ви­сновок про те, що це була саме майстерня, можна зробити з вели­кої кількості первісних знарядь праці з кременю: різці, скребки, ножі, багато відходів від крем’яного виробництва — відщепів, платинок, нуклеусів.
В експозиції крає­знавчого музею можна побачити крем’яні сер­пи, наконечники, сокири. Добре представлено зна­ряддя праці, що належать до періоду нового крем’­яного віку — неоліту. (з VI до III тисячоліття до н. е.). Це кам’яні шліфовані со­кири, зернотерки.
На життя живих орга­нізмів, зокрема людей, мав великий вплив льодовик, що насувався з півночі і спричинив катастрофічну зміну клімату в Європі. Зупинився він у північних межах нинішнього Бере­жанського району. Саме після відступу льодовика на північ кочівні гурти най­давнішого населення по­вільно просувалися вгору Дністром і його притока ми (власне, нас цікавить Золота Липа). Саме сліди цих людей знайшов 1927 року Ю.Полянський на місці згаданих вище трьох
стоянок. Археологічні роз­копки засвідчили, що в межах сіл Мечищів, Саран­чуки, Конюхи (нині Козівський район) є сліди се­лищ неолітичного періоду. З тих знахідок можна судити, що тодішня людина займалася примітивним обробітком ріллі, розводи­ла домашню худобу, вміла виготовляти глиняний по­суд, варити страву, ткати полотно та шити одяг. Добре збереглися й представлені в експозиції гли­няні пряслиця — прямий доказ існування ткацтва на території краю. Одним із
занять первісних людей було полювання, про що свідчать рештки тварин, що тоді водилися. Це ріг північного оленя, гомілко­ва кістка мамонта, зуб коня. Фонди музею збер­ігають ще роги оленя, зуб мамонта, колінний суглоб мамонта та інше.
Цікаву знахідку знай­дено 1935 року в с. Вибудів, що колись належа­ло до Бережанського по­віту. Селяни викопали скриньковий гріб з кількох кам’яних плит. Це радше рештки напівкочового племені, що прийшло на наші землі із земель над Віслою і Сяном. Але цю знахідку, на жаль, не було науково опрацьовано і досліджено. У с Підвисоке теж розкопано могилу з обрядово скороченими кістяками   й   кам’яними
бойовими топірцями та глиняним посудом, при­крашеним відбитками шнурка. На жаль, ми дуже мало знаємо про той період на Бережанщині, коли камінь змінив новий вжитковий матеріал — бронза (від середини III до поч. І тисячоліття до нашої ери). Але знайдена археологами бронзова сокира у с Завалів (нині Підгаєччина), наконечні бронзові стріли в с. Потутори є до­казом, що цей період у житті Бережанщини не випадковий у сув’язі по­колінь. А в селах Волиця і Рибники є залишки поселення доби бронзи. Біля Бере­жан та в с Котові ар­хеологи відшукали кілька глиняних посудин, які зараховують до так званої висоцької культури. Це вже залізна доба (VI — IX ст.). Ці знахідки дають змогу уявити, на яко­му рівні був розвиток хліборобства і ско­тарства, зародження первісного суспіль­ства на території краю.
Розвитку наших тери­торій багато сприяло те, що вони були на торго­вельному римському шля­ху. Про це свідчать вико­пані римські монети в селах Котові і Мечищеві. А ще 1913 року в с. Рай знайдено в землі урну — попільницю зі спаленими людськими кістками. Сво­го часу її віддали до по­міщицького двору, а далі її доля невідома. Це підтвердження того, що період римської доби ха­рактеризується збільшен­ням густоти населення, розвитком його релігійних уявлень . Шкода лише, що знахідок з того часу мало, та й про ті ми знаємо переважно з переказів.
За матеріалами інтернет- видань
вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com