Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Використання будівельних компресорів

Сучасне будівництво стало швидким і зручним багато в чому завдяки новітньому спеціальному обладнанню. Серед таких незамінних установок і будівельні компресори.

Компресор - це установка, що підвищує тиск газу. Застосовують компресори практично у всіх сферах будівництва. Їх використовують при укладанні асфальту, бурінні свердловин, демонтажу конструкцій.

Будівельники по праву називають компресори універсальними помічниками, тому що без цих інструментів багато трудомістких робіт зажадали б величезних фізичних витрат.

Компресорні установки бувають різними. Вони можуть бути стаціонарними або мобільними в залежності від способу пересування, гвинтовими або поршневими за способом внутрішнього устрою, дизельними, електричними, бензиновими по виду використовуваного палива. Компресори-вентилятори здатні витримувати відношення тисків до 1,1. Нагнітачі трохи могутніші - це машини з відношенням тисків від 1,3-1,5. Однак тільки агрегати вищого класу мають функцію охолодження середовища при відношенні тисків більше 3.

Крім того, компресори ділять на газові - стискають будь який газ; повітряні, які працюють з повітрям; циркуляційні, що забезпечують пересування газу в замкнутому контурі; багатоцільові (такі установки поперемінно можуть стискати різні гази); багатоспеціальні - здатний одночасно стискати різні типи газів.

Зазвичай компресори використовують в складі інших пристроїв. Тому вони і правда незамінні - багато потрібних спеціальних установок не можуть бути застосовані без компресора. Це такі машини, як піскоструминні апарати, відбійні молотки, бурильні автомати. Компресори використовують для знепилювання різних поверхонь, подачі повітря до сильно нагрітих установкам і навіть для монтажу надувних атракціонів.

Такі установки відрізняються дорожнечею, але з огляду на те, який обсяг робіт найрізноманітніших напрямків вони можуть виконувати - така ціна цілком виправдана. Тим часом, дозволити собі мати власний компресор може тільки великий забудовник, а початківці або невеликі компанії зазвичай беруть компресори в оренду.

Автокомпресор на дизельному паливі призначений для вироблення стиснутого повітря і постачання їм пневматичних інструментів та інших механізмів в промисловості, а також при проведенні будівельно-монтажних і ремонтних дорожніх робіт.

Вироблений на «Арсеналі» - заводі з більш ніж трьохсотлітньої історією, компресор ЗИФ - 5,5 відрізняється високою надійністю і довговічністю.

Це не дивно, адже справжні майстри просто не можуть робити свою справу погано і випускати низькосортну продукцію. Як можна прочитати на сайті gk-sk, підприємство виготовляє не тільки продукцію цивільного машинобудування, але в основному працюють «на космос» і «оборонку», продовжуючи давню традицію - створюють високоточні артилерійські системи. Саме тому, незважаючи на те, що цю модель перестали виробляти ще в минулому столітті, промислові компресори марки ЗИФ - 5.5, оснащені дизельним двигуном, надійно служать і сьогодні. Вони чудово зарекомендували себе при роботі, як в самих різних умовах погодної обстановки, так і в найширшому діапазоні температур (при вологості до 98% і температурах від мінус 25 до плюс 400С).

Апарат «не примхливий», розрахований на тривалий термін експлуатації (що підтверджується досвідом), простий в управлінні і досить економічний. Компресор оснащений повітряним ресивером об'ємом до 120 л, який забезпечує демпфірування перепадів тиску при споживанні стисненого повітря.

Область застосування визначається основним «продуктом», який виробляє компресор - стисненим повітрям. Від нього можна живити пару відбійних молотків (найбільш часто зустрічається), потужну піскоструйку і більшість інших видів ручного пневмоінструменту. Головною перевагою є його мобільність і автономність - він забезпечує інструмент «робочим тілом» у віддалених районах, де немає можливості привести в дію компресор електродвигуном. Це особливо актуально при ремонті і будівництві доріг (хто не бачив і не чув, як працюють відбійники, витягаючи асфальт?), будівництві (риття котлованів під фундаменти, траншей, басейнів, руйнування старих будівель), підприємствах ЖБК та водоканалу і ін.

Мабуть, єдиним недоліком можна вважати його галасливість. На відстані 7 м (робочі з відбійниками рідко працюють ближче) цей показник досягає 85 дБ, що межує з гранично допустимими значеннями; це приблизно рівноцінно гучній людському крику або роботі мотоцикла на повному газу. Втім, інші зразки компресорної техніки мало відрізняються за цим показником. Робітникам і обслуговуючому персоналу настійно рекомендується використовувати навушники-протишуми.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com