Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Бити дітей не можна: доведено 50 роками досліджень

Метадослідження вчених з Техаського університету в Остіні і Мічиганського університету показало зв'язок між лясканням дітей і проблемами в їх поведінці в майбутньому. Чим частіше батьки б'ють своїх дітей, тим більш імовірно, що вони матимуть проблеми з навчанням, розумові порушення, а також будуть демонструвати агресію і антисоціальну поведінку. Стаття вчених опублікована у виданні Journal of Family Psychology, їх результати представлені в прес-релізі.

Вчені проаналізували роботи на цю тему, опубліковані в наукових журналах за останні 50 років. В цілому учасниками цих досліджень стало більше 160 тисяч дітей: це повний аналіз, представлений на цю тему. Причому в даному випадку вивчено вплив саме шльопання, а не фізичних покарань в цілому.

«Ляскання підвищує ймовірність широкого спектру небажаної поведінки у дітей. Загалом, цей метод призводить до прямо протилежних наслідків в порівнянні з тим, що очікують батьки, застосовуючи його», — пояснив один з авторів роботи Ендрю Ґроґан-Кэйлор.

Всього зв'язок було знайдено по 13 чинників з 17ти. Крім різних проблем у поведінці та розвитку, також виявилося, що діти, яких били, виростаючи, більш схильні застосовувати фізичні покарання і у відношенні своїх дітей. Тобто згубна традиція повторюється з покоління в покоління.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com