Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Українці в 2015 році отримали в Польщі 2 млрд євро

У 2015 році заробітчани, які працюють у Польщі, заробили близько 2 мільярдів євро.

Про це повідомляє "Польське радіо". За даними Національного банку Польщі, у минулому році в Польщі постійно або тимчасово працювали майже 1 мільйон українців. В середньому, кожен українець заробляв на місяць 2 000 злотих або 460 євро "чистими" (після вирахування податків та медичної страховки).

Повідомляється, що 94% українців у минулому році приїхали до Польщі з метою працевлаштування. Польські роботодавці видали понад 760 тис. заяв про намір прийняти на роботу громадян України. На підставі цього документа громадяни країн Східного партнерства можуть працювати в Польщі півроку без дозволу на роботу.

Найбільше приїжджих з України працюють у сфері домашньої допомоги та на будівництві. Повідомляється, що з одержаних 2 000 злотих пересічний українець витрачає в Польщі тільки третина, решта - відсилає додому. Всього, протягом 2015 року українці заробили в Польщі близько 8,4 млрд злотих, тобто близько 2 млрд євро.

Українські мігранти, за інформацією НБП, найчастіше працюють в "сірій зоні", тому уникають польської банківської системи. Тим не менш, обсяг українських депозитів в польських банках зріс до 900 млн злотих. Більшість українських заробітчан це чоловіки - 58%, тоді як серед працівників зі стажем переважають жінки - 67%. Майже дві третини представників останньої міграційної хвилі це люди у віці від 18 до 35 років.

Як повідомляла "Країна", грошові перекази трудових мігрантів в Україну більше, ніж прямі іноземні інвестиції. Такі дані 16 лютого, під час міграційного форуму в Києві повідомив глава представництва Міжнародної організації з міграції (МОМ) Манфред Профазі.

За результатами опитування  організованого урядом Канади, заробітчани з України в 2014 році перевели в Україну 2,8 млрд доларів.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com