Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Гібридні двигуни стануть енергоефективніше

Інженери Каліфорнійського університету в Ріверсайді (США) представили комп'ютерну систему контролю за витратою палива в гібридних автомобілях. Замість двох або трьох режимів, пропонованих виробником, комп'ютер продумає режим роботи двигунів з урахуванням умов поїздки і звичок водія.

Нова система заснована на використанні можливостей штучного інтелекту, а саме - машинного навчання. Її вже встигли перевірити в "польових умовах" на ділянці протяжністю 32 км. Експеримент показав майже 12-відсоткове енергозбереження при використанні "самонавчального комп'ютера" в порівнянні з роботою гібридного двигуна в стандартному двоетапному режимі.

Одним із співавторів розробки став Бат-Шуї Чі (Xuewei Qi), докторант факультету електроніки та комп'ютерної інженерії. "Сьогодні ми домоглися помітних результатів, змусивши комп'ютер розраховувати витрати палива і електроенергії на одному автомобілі, грунтуючись на даних про всі поїздках, - говорить він. - У найближчому майбутньому ми хочемо створити хмарну систему, що об'єднує всі автомобілі з машинним навчанням, щоб комп'ютери не тільки вчилися у одного водія, але і обмінювалися результатами навчання один з одним."

Дослідження було опубліковане 5 лютого цього року в виданні Transportation Research Record. Університет вже направив патентну заявку на цю технологію. Швидше за все, пройде зовсім небагато часу, перш ніж автомобілі отримають інтелект, здатний до навчання, і "заговорять" один з одним в хмарі даних.

Варто зауважити, що розробники порівнювали комп'ютерну систему лише з гібридними автомобілями, які працюють в дворівневому режимі. Як правило, традиційні види гібридних автомобілів використовують електротягу при старті, вибирають весь запас електроенергії і після цього переключаються на бензиновий двигун. Однак існує ряд моделей, в яких гібридна "начинка" реалізована за зовсім іншим принципом. Наприклад, модель Honda Accord Hybrid 2015 року випуску використовує електропривод тільки при старті і гальмуванні. В інших режимах автомобіль використовує обидва двигуни з переходом на повний "бензин" під час руху по автомагістралі.

Отже, дані про "революційну" технології для гібридних автомобілів можна вважати принаймні неповними. Однак ця розробка ідеально вписується в загальносвітову тенденцію створення "розумних" енергоефективних технологій для автомобілів, здатних "спілкуватися" на відстані.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com