Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Суддів за хабарі хочуть саджати довічно

До Верховної Ради подано законопроект про довічне ув'язнення для суддів, прокурорів, слідчих і керівництва силових відомств за хабар в особливо великому розмірі замість нинішніх 8-12 років в'язниці. Текст законопроекту №4109 на сайті парламенту поки відсутній, проте його основні положення розкрив один з авторів - депутат Костянтин Усов.

Під хабарем в особливо великому розмірі розуміється сума в 207 тис. грн, яка прив'язана до мінімальної зарплати і при індексації буде змінюватися.

Автори законопроекту пропонують, щоб неправомірна вигода в особливо великому розмірі, отримана суддями; головою Вищої ради юстиції, його заступником, членами Вищої ради юстиції; головою Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, його заступником, членами Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, каралася довічним позбавленням волі з конфіскацією майна.

 

Крім того, депутати хочуть, щоб за хабар в особливо великих розмірах довічне з конфіскацією майна отримували директор Національного антикорупційного бюро та його заступники, слідчі Національного антикорупційного бюро; міністр внутрішніх справ і його заступники, голова Національної поліції і його заступники, слідчі Національної поліції; генеральний прокурор і його заступники, прокурори, слідчі прокуратури; голова СБУ, його заступники, слідчі СБУ, голова Державної фіскальної служби, його заступники, слідчі Державної фіскальної служби.

Також автори документа хочуть змінити закон про амністію і виключити засуджених хабарників всіх рівнів з переліку осіб, до яких можна застосувати амністію.

Нагадаємо, що смертна кара за корупцію існує в Китаї, а також в Північній Кореї, де Кім Чен Ин регулярно карає державних службовців, в тому числі своїх близьких соратників. Зокрема, в січні 2016 року в КНДР стратили начальник Генерального штабу народної армії генерала Лі Ен Гіль, якого звинуватили в тому, що він діяв виходячи з особистої вигоди. За даними опитування донецькою компанією Research & Branding Group, проведеного в 2012 році, більше половини (57%) респондентів в цілому виступали за відновлення в Україні такого виду покарання за особливо тяжкі злочини, як смертна кара. Проти цього 34% були громадян і 9% не змогли відповісти.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com