Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Походження хвороб

Вчені з університетів Бата (University of Bath), графства Суссекс (University of Sussex) і Едінбурского університету (Edinburgh University) висунули гіпотезу про те, що у всіх хворобах сучасної людини винувато близькоспоріднені схрещування, що мало місце у наших предків на зорі еволюції. Результати дослідження публікує журнал Public Library of Science Biology.

У прабатьків людини, еволюція яких пішла потім по двох шляхах – до сучасної людини і до шимпанзе, були не надто великі можливості у виборі партнерів. Вся популяція становила близько 10 000 особин. Між тим відомо, що природний відбір відбувається набагато ефективніше у великих популяціях. Дослідники припустили, що в таких умовах шкідливі мутації не встигали усунутися з генофонду, і наші сьогоднішні хвороби – результат подій, що відбувалися 6000000 років тому.

За підрахунками фахівців, за цей час ключові ділянки нашої ДНК, що відповідають за «включення» і «виключення» генів, піддалися 140 тисячам різних мутацій. Це послабило механізм контролю генів і зробило людину сприйнятливою до хвороб.

«Ми звикли вважати людину вінцем еволюції, – говорить один з авторів дослідження доктор Мартін Лерчер з Університету Бата, – але той факт, що у гризунів контроль генів налагоджений набагато краще, діє витвережуюче». Накопичені мутації зрештою переважать всі блага цивілізації, якими забезпечена сучасна людина.

У той же час, за словами керівника дослідження професора Пітера Кейтлі (Peter Keightley) з Единбурзького університету, вимирання загрожує швидше шимпанзе, горилам і орангутанам, ніж людині. Ці мавпи існують у відносно невеликих популяціях, що знижує ефективність природного відбору. Вибір партнерів у людей зараз набагато більше, ніж у їхніх далеких предків. І хоча цього недостатньо для «вимивання» шкідливих мутацій в найближчому майбутньому, пояснює професор, останні все ж врівноважуються мутаціями корисними.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com