Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Каста обраних

Україна щедро наділяє привілеями депутатів. А якими благами користуються слуги народу в країнах ЄС?

За бюджетною програмою «Обслуговування та організаційне, інформаційно-аналітичне, матеріально-технічне забезпечення діяльності Верховної Ради України» передбачені видатки в загальному обсязі 302 567 тис. грн, це на 10 млн грн більше, ніж 2012 року.

За бюджетною програмою «Фінансова підтримка санаторно-курортного комплексу Управління справами Верховної Ради України» у проекті державного бюджету на 2013 рік передбачені видатки в сумі 88 453 тис. грн., що на 1,3 млн грн. більше, ніж минулого року.

На фоні збільшення на 68 грн прожиткового мінімуму, повного замороження будівництва житла для військових або припинення фінансування лікування хворих на СНІД – це виглядає особливо цинічно. Поки інші країни через кризу урізають ці статті витрат, Україна їх збільшує.

Український народний депутат може отримувати до 17 тис грн щомісяця, а утримання 450 обранців обходиться бюджету у мільярд гривень щороку. Їхня пенсія становить 80-90% від депутатського окладу. До цього варто додати оздоровлення у санаторіях ВРУ. Українські депутати мають власну сучасну лікарню «Феофанія», можуть безкоштовно користуватися громадським транспортом і літати авіарейсами національних авіакомпаній та перебувати в окремому залі почекання в аеропортах. Також депутати можуть мати оплачуваний штат помічників. Якщо в минулому році кожен депутат отримував на зарплату помічникам 216 тис гривень, то в 2012-му ця цифра добігла до 240 тисяч.

Найціннішим, що мають українські нардепи і чого немає в їхніх європейських колег – це недоторканність.

У країнах Європи депутати теж отримують чимало грошей за свою діяльність. Однак, тамтешні депутати хоча б виконують свою роботу, а не займаються перерозподілом бюджетних коштів на догоду бізнес-груп.

Аналізуючи повідомлення закордонних медіа, впевнено можна сказати, що у кожній країні народ вважає, що його представники у найвищому законодавчому органі отримують забагато грошей, пільг і прав.

iPress.ua зібрав інформацію про пільги, якими користуються депутати шести головних країн Європейського союзу.

1. Італія: слуги народу одні з найдорожчих у Європі.

Італійські законодавці — найбільш високооплачувані серед колег із семи головних європейських держав. Вони отримують 135 тис. євро на рік  (або 11,250 на місяць). Для того, щоб зрозуміти, наскільки це багато, можна сказати, що італійські законодавці заробляють більш ніж втричі більше від колег з Іспанії.

В Італії двопалатний парламент. Із 630 членів нижньої палати парламенту Італії 44 так само, як і 26 сенаторів, представників верхньої палати, мають право безкоштовно користуватися лімузином із водієм, бо займають керівні місця в різних комітетах.

Італійські парламентарі також безкоштовно літають і подорожують залізницею. Також для них завжди безкоштовні театральні квитки та квитки в кіно. Але й це ще не все. Італійські депутати безкоштовно оздоровлюються у спортивному клубі, розташованому на берегах Тібру. Клуб оснащений за останнім словом спортивної науки і техніки та має плавальний басейн і тенісний корт. За прогули засідань депутатів в Італії штрафують. Але, варто визнати, італійські парламентарі дуже схожі до українських – у них теж один депутат може голосувати за кількох, а у сесійній залі бажаючі охоче влаштовують бійки.

Цього літа нижня палата парламенту країни схвалила поправки щодо зниження бюджетних витрат на утримання політичних партій. Дана стаття витрат скорочена вдвічі — до 91 млн євро на рік. Фінансування політичних партій було урізано не тільки з причини загального скорочення бюджетних витрат, на цей крок також вплинули політичні скандали. Суть їх зводилася до того, що деякі депутати використали державні кошти для особистих цілей.

2. Німеччина – всі отримають однакову суму.

Німецький парламент – Бундестаг – налічує 622 депутати.  Розмір зарплатні німецького депутата із січня 2012 року становить 7,960 євро на місяць. До того часу ця сума була не набагато меншою 7,668 євро.

Усі депутати німецького Бундестагу мають однакову зарплату і їм не дають відпускних.

Але крім зарплати, на яку депутат забезпечує особисто себе й свою сім’ю, щомісяця він отримує 3 969 євро на відшкодування депутатської діяльності – оренду офісів, транспортні витрати, готелі. Депутати не звітують про використання цих коштів.

Право на мебльовану службову квартиру, яку оплачує парламент, має тільки президент Бундестагу. Хоч службових квартир, як в Україні, німецькі депутати не отримують, але Бундестаг забезпечує їх офісами у Берліні. На облаштування цих офісів депутати отримують 12 тис. євро.

Якщо говорити про депутатську діяльність у Німеччині, то тут діє такий принцип: ніхто не повинен відчувати професійних незручностей, якщо він обраний до парламенту і покликаний відповідально виконувати там свої різноманітні завдання.

За прогули пленарних засідань парламенту ні­мецьких депутатів штрафують — 100 євро за кожне пропущене без поважних причин засідання. Ще 50 вирахують із депутатської зарплатні за відсутність під час голосування.

Варто зауважити, що німецькі парламентарі мають право безкоштовного проїзду усіма видами транспорту в країні.

Канцлер Німеччини Ангела Меркель живе з чоловіком у гарному респектабельному районі Берліна. Однак, не в особистому особняку, а у стандартній квартирі багатоквартирного будинку на четвертому поверсі. Меркель жила тут і до того, як її обрали канцлером. Їй пропонували службову квартиру загальною площею 200 квадратних метрів у будівлі відомства федерального канцлера, але Ангела, порадившись з чоловіком, професором Йоахімом Зауером, відмовилася.

Меркель отримує 190 тис. євро на рік. Вона також отримує доплату як депутат Бундестагу, а також незначні виплати на покриття службових витрат. В цілому за рік набігає майже 290 тисяч євро «брудними» — канцлер платить податки, але звільнена від страхових внесків до пенсійного фонду.

У розпорядженні канцлера цілодобово є службовий автомобіль «Ауді А8» з водієм.

3. Франція: скромно, але вигідно.

Найменші зарплати у Західній Європі у французьких депутатів – вони отримують трохи більше 5 тис. євро. Але кожному французькому депутатові дають по 10 тис. євро на місяць на утримання штату помічників і співробітників офісу (українським депутатам дають 30 тис грн на місяць). У французькій Національній асамблеї 577 депутатів. На всіх виділяється лише 20 автомобілів.

Службових квартир і автомобілів французькі депутати не отримують, а от офісами їх забезпечують. Окрім того, депутатам йде дуже вигідний стаж роботи – п’ять років роботи рахується, як 10.

Щоб мати зв’язок зі своїми виборцями кожен депутат має право на 40 безкоштовних перельотів у свій округ та шість — в інший регіон Франції.

4. Польські депутати — майже як українські.

Поляки, як свідчать цифри, наведені виданням Money.pl, як і українці, щороку лише нарощують видатки на утримання свого парламенту. Парламент у Польщі двопалатний і складається із Сенату (100 осіб) і Сейму (460 представників).

Витрати канцелярії Сейму в 2012 році становили 412 млн злотих, це на 5% менше, ніж у цьому році, коли він витратив більше 430 мільйонів.

Money.pl провело дослідження і з’ясувало, що впродовж 2008-2011 років Сейм витратив на себе 1,6 млрд злотих. Тобто щороку по 397 млн. У перерахунку це виходить, що витрати на одного депутата Сейму становлять 2,366 злотих в день.

Польським парламентарям щомісяця дають 3 тис. злотих на транспортні витрати, 11 тис. злотих на утримання офісів і зарплати офісним працівникам.

Кожен депутат отримує зарплату в 12 тис. злотих. При тому, що середня зарплата у Польщі становить 3,6 тис. злотих. Таким чином, утримання одного депутата Сейму обходиться бюджету у 24 тис злотих або близько €5,8 тис. євро.

Керівникам комісій і комітетів належить доплата до зарплати – від 10 до 20% бонусу від суми зарплати.

Депутати з-поза меж столиці отримують від держави житло у спеціальному депутатському домі або окрему орендовану квартиру. Також обранці забезпечені безкоштовними басейном і тенісним кортом, проїздом у громадському транспорті та польотами від національних авіакомпаній.

 Польські депутати не соромляться говорити телефонами за державний кошт – за три роки вони наговорили на 14 млн злотих.

5. Греція і Португалія – кризовий мінімалізм.

У Греції однопалатний парламент, у якому працюють 300 депутатів. Кожен слуга грецького народу отримує 50 тис. євро на рік. На транспортні та інші видатки їм виділяли 14 євро щомісяця. Після того, як у Греції почалася криза, ці видатки на третину зменшили. До кризи у грецьких депутатів навіть були 13 і 14 зарплати та дві відпустки – літня і різдвяна.

Португальські депутати отримують 2,935 євро щомісяця. До кризи вони теж мали 13 і 14 зарплати. Окрім того, португальським депутатам додають 20% від зарплати на витрати, пов’язані із їхньою діяльністю. Відпустку їм зменшили з трьох місяців до 1,5.

Ярослав Іваночко
ipress.ua

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com