Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Бар’єр трудовим мігрантам

Нагадаємо, в п’ятницю президент Білорусії Олександр Лукашенко в ході відвідування ВАТ «Борисовдрев» доручив підготувати проект постанови, відповідно до якої пропонується заборонити працівникам підприємств деревообробки звільнятися без дозволу керівника, до закінчення модернізації і реконструкції цих підприємств. При цьому президент країни відмітив, що на цих підприємствах слід довести зарплату робітникам до 400-500 доларів.  Заборона на звільнення з роботи в Білорусії може бути викликана спробами влади країни зупинити трудову міграцію.

Трудова міграція з Білорусії з населенням в 9,5-мільйонів посилилася минулого року і, за експертними оцінками, досягла мільйона чоловік.  Це відбулося на тлі обвалу білоруського рубля.

Як вважають опозиційні білоруські ЗМІ, каталізатором кризи «стали щедрі передвиборні обіцянки Лукашенко, що виснажили казну зростанням зарплат».

При цьому, відмічає «Хартія», економіка Білорусії побудована на державному регулюванні і спирається на дешеві енергоносії і кредити політичного союзника, Росії. Мінськ заборговував зовнішнім кредиторам $12 млрд, і в жовтні МВФ знову відмовив йому у відновленні кредитів, поставивши умовою старт ліберальних реформ в економіці.

У пошуках засобів для виплати $3 млрд наступного року влада Білорусії відправила емісарів до Гонконгу і Сінгапуру в спробі розпалити інтерес до своїх держпаперів у інвесторів в Азії.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com