Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

На межі крайньої бідності

Майже чверть громадян Євросоюзу виявилися в 2011 році впритул до межі бідності. Про це говориться в поширеній сьогодні доповіді статистичного агентства ЄС — Євростата, повідомляє ІТАР-ТАРС.

«119, 6 млн чоловік, що складає 24,2% від усього населення 27 країн Євросоюзу, знаходяться на межі крайньої бідності», — відзначається в доповіді агентства. За даними на 2010 рік, ця цифра складала 23,4%.

Точного числового вираження «коефіцієнта межі бідності» по усьому ЄС не існує у зв’язку з надзвичайно високим розкидом цін навіть в 17 країнах зони євро, не кажучи про усі 27 держава ЄС. Методика розрахунку Євростата заснована на аналізі трьох комплексних параметрів. По-перше, це рівень реального доходу (з урахуванням соціальних виплат і компенсацій). По-друге, оцінка можливості кожної сім’ї самостійно оплачувати мінімальний для виживання об’єм матеріальних благ в зоні свого проживання, включаючи харчування, оплату житла, електрики і опалення. Третім чинником є доступ до ринку праці, який сильно розрізняється в різних регіонах Європи.

За цією схемою, бідною країною ЄС стала Болгарія, де, за європейськими нормами, за межею бідності і впритул до цієї межі виявилися 49% населення, друге місце розділили Румунія і Латвія — по 40%, на третьому місці Греція — 31%.

Найблагополучнішими виявилися Чехія (15%), Швеція і Нідерланди (16%), Австрія і Люксембург (17%). У провідних країнах ЄС — Німеччині і Франції ситуація залишається стабільною упродовж останніх трьох років — коефіцієнт ризику бідності 19,5 %.

Окрім європейської економічної і фінансової кризи, значну роль в підвищенні рівня бідності відіграють роль «нові європейці» — вихідці з Африки і країн Близького Сходу, які до останніх років в масовому порядку отримували європейське громадянство, залишаючись мінімально інтегрованими в європейське суспільство і економічну систему країн ЄС.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com