Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Друкувати цифрові фотознімки може кожен

Минуло не так багато часу з пори появи цифрової фотозйомки і ця технологія завоювала широкі маси витіснивши плівкові фотоапарати. Сьогодні отримати якісний відбиток цифрової фотографії можна у себе вдома не звертаючись до спеціалізованих фотолабораторії з дорогим обладнанням і складною технологією друку фотознімків. У наші ж дні, коли у вас є цифровий фотоапарат, цілком достатньо, щоб удома був підходящий принтер і якісний фотопапір.

Строго кажучи, існує кілька технологій струменевого друку: фірми Epson і Brother використовують п'єзоелектричну технологію, Canon - бульбашкову, Lexmark і Hewlett-Packard - термоструменеву. Принципово всі ці технології є надзвичайно близькими, а відмінності зводяться до того, яким чином організовано викид крапель чорнила з сопел на папір.

Тому, витративши певну суму на зйомку і друк фотографій, не варто економити на тому, від чого залежить, як ці фотографії виглядатимуть і як довго вони проживуть - а це багато в чому залежить від вибору фотопаперу та якості чорнил. Для друку фотоякості оптимальним буде використовувати струменеві принтери з системою безперервної подачі чорнила. Використовувати краще оригінальні витратні матеріали, а для принтеров и МФУ от Лексмак це особливо принципове питання, що дозволить експлуатувати обладнання довгі роки без обслуговування.

Сьогодні нові формати паперу для фото значно розширюють можливості домашнього фотодруку. І професійна якість фотовідбитків - це вже не мрія, а реальність для домашнього користувача цифрового фотоапарату.

Виберіть підходящий для Ваших фото тип паперу і принтера - і Ваші фотографії будуть радувати Вас і Ваших близьких довгі роки.

Важливо пам'ятати, що папір для фотодруку, по суті, розділяється на дві основні категорії: фірмова (її виробляють для своїх виробів HP, Epson, Canon і інші вендори) і універсальна, що випускається сторонніми виробниками (Lomond, Colortek, Avery Zweckform).

На першій категорії заощадити не вийде: вона призначена для тих випадків, коли потрібні якісні відбитки. Зрозуміло, якщо ви вирішили використовувати її, купуйте папір тієї ж марки, що і ваш принтер - для забезпечення оптимальної передачі кольору (кожен виробник розробляє папір під той тип барвника, який застосовує в своїх принтерах). Для отримання найвищої якості зображення постачальники оригінального фотопаперу створюють спеціальні ICC-профілі, що описують колірний діапазон, відтворений тим або іншим різновидом паперу; вони доступні для завантаження з сайтів виробників і рекомендовані для друку фотографій з графічних програм. До того ж фірмова фотопапір володіє довговічністю і світлостійкістю, завдяки чому надруковані на ній фотографії будуть зберігати оригінальні кольори і відтінки протягом декількох років (особливо при використанні захисних засобів - рамок або фотоальбому), та й відбитки на оригінальній папері зовні часто не відрізняються від знімків, віддрукованих в фотоательє на аналогових машинах.

Універсальний папір підходить для друку зображень дозволом до 9600 к/д практично на будь-яких струменевих принтерах, що використовують водорозчинні і пігментні чорнило. Якість відбитка на універсальному папері нижче, ніж на фірмовому (при використанні на принтері одного вендора), але зате краще співвідношення ціна/якість.

Іноді краще мати обидва різновиди паперу - тільки в такому випадку можна отримати як високоякісні художні фотографії, так і «прохідні» недорогі відбитки. Зрозуміло, це виправдано, тільки якщо ви друкуєте на струменевому принтері, в якому використовуються оригінальні витратні матеріали.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com