Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Ще раз про приймачі

Хто потурбується про духовні потреби українців, які хочуть слухати радіо рідною мовою? Сьогодні жодна з трьох програм державного українського радіо не транслюється  в FM-діапазоні. Чому держава 20 років не забороняє імпорт китайських радіо без укв діапазону і з незадовільною чутливістю на середніх хвилях? За радянським ГОСТом такої чутливості  немає, це китайські ТУ. У Черкаській області 82 тисячі точок дротового радіо, яке дуже дороге, (112 грн на рік). У1990 році було 500 тисяч радіоточок! Основна причина відмови населення від дротового радіо — це висока ціна. Радіо покривало всю сільську місцевість України. Люди його слухали, це було надійне україномовне джерело.

Зрозуміло, що такий канал мав би мати певні розумні дотації,за держтелебачення ми ж не платимо! Як  держава може проводити свою державницьку ідеологію без радіо? Радіо «Промінь» сильно включили на середніх хвилях тільки  в серпні цього року, 20 років його не було чути, бо китайські базарні приймачі мають незадовільну чутливість в середніх хвилях і з Броварів за 150 км при потужності передатчика 150 кват практично  нічого не було чути. Радянські  транзисторні радіоприймачі   2-го класу добре ловили «Промінь», бо мають чутливість 0,3-0,5 мілівольт в середніх хвилях.

Зараз «Промінь» в укв-діапазоні з Черкас мабуть чути в радіусі 30-40 км. в залежності від чутливості радіоприймача. А більша половина  сучасних базарних приймачів  взагалі не мають укв-діапазону, де присутня перша програма українського радіо, а автомобільні  взагалі не мають укв-діапазону. Тому іноземці, їдучи на своїх авто і грузових  через Україну, не чують жодного з трьох програм українського радіо і вважають нас російською провінцією.

Виникає запитання: чому три канали українського радіо не транслюють в фм-діапазоні?  

Сучасного українського приймача «Меридіан» на базарах немає, його можна знайти на сайтах объявления, хоча він приймає укв і фм у радіусі 100 км і завод його випускає,Нині треба усього декілька передатчиків укв на всю нашу область. Радіо «Культура»  20 років не було чути в області,  тільки у серпні включили на середніх хвилях, але добре і задовільно  чути лише до 9 ранку і після 18 годин.

Враховуючи сильні електромагнітні перешкоди на середніх хвилях, треба перевести радіо «Культура» у фм-діапазон. Нині майже всі фм-радіоканали переповнені російської попсою, останнім часом там пройшла суцільна русифікація, що стосується навіть погоди, спорту, новин. Вони не мають ніякого просвітницького наповнення, примітивні (за виключенням хіба що «Радіо 24») за підбором музики.

Передачі  радіо «Культура» можна трохи модернізувати і вони складуть реальну конкуренцію чужинцям на фм-діапазоні. До радіо звернуться слухачі  старшого віку, молодь почує щось нове про історію, науку і фм-станція тільки виграє. Потрібне держфінансування на збільшення потужності мовлення  на середніх хвилях

 Юрій Артеменко,
Черкащина

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com