Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Розкрито всі загадки піраміди Хеопса

Відкрито завісу над тисячолітньою «таємницею» одного з чудес Світу — пірамідою Хеопса.

Всяке творіння рук людини має сенс. Усе те, що виникає повинне мати якусь причину для свого виникнення, бо виникнути без причини абсолютно неможливо, — писав славнозвісний грецький філософ Платон.

Виявляється, що одне з «Семи чудес світу» — піраміда Хеопса подібна до «російської матрьошки», що містить у собі ще дві піраміди!

Якою була логіка мислення і знання людей, які збудували таке інженерне диво?

Почнемо — з відомих фактів. По-перше, в піраміді існують три похоронні  камери. Нікому з людей не спадає на думку готувати собі усипальню у трьох екземплярах.  До того ж, як видно з розмірів пірамід, справа ця була дуже морочлива і трудомістка. Єгипетськими археологами встановлено, що для своїх дружин фараони будували окремі споруди набагато меншого розміру і «сімейності» в пірамідах у фараонів досі не встановлено. З цього факту випливає, що у піраміди в різний час були три власники (три фараони) і тому у кожного була своя похоронна камера. Тобто споруда була колективною усипальницею, своєрідним склепом.

Єгипетські історики встановили, що задовго до спорудження пірамід у стародавньому Єгипті в IV тисячолітті до н.е. і раніше фараонів ховали в глибоких підземних залах. У наземній же частині угорі над залом споруджувалася невисока, плоска усічена піраміда. Все це разом називалося — мастаба (склеп).  У внутрішньому наземному приміщенні мастаби знаходилося молитовне приміщення із статуєю фараона, в яку після смерті (за уявленням єгиптян) переселялася душа фараона. Зали в приміщенні могли бути ізольованими один від одного.

Дивлячись на план піраміди Хеопса, можна підсумувати, що не виявлене на сьогодні верхнє молитовне приміщення мастаби (заввишки не більше 15 метрів) знаходиться по центру, трохи нижче за середню похоронну камеру. 

Висновок про наявність приміщення мастаби, на підставі плато в центрі піраміди Хеопса, також підтверджується дослідженнями французьких учених — Ш. Дормайона і Жан-Ів Вердхарта. Вони у серпні 2004 р., досліджуючи чутливими гравітаційними приладами середню похоронну камеру, виявили під нею на глибині близько 4 метрів значних  розмірів порожнину.

У піраміді існує вузька похило-вертикальна шахта, споруджена для проходу душі фараона з підземної похоронної ями вгору. Прохід повинен би з’єднуватися з надземним  молитовним приміщенням мастаби. На виході шахти, на рівні поверхні плато під фундаментом піраміди є невеликий грот (розширення до 5  метрів), стіни якого частково укріплені більш давньою кладкою, що не схожа на кладку піраміди. Висхідна шахта  і  древня кам’яна кладка, є не що інше, як мастаба. Від  грота до центру піраміди має бути вхід  в мастабу, який, швидше за все, був замурований древніми будівельниками другої піраміди (за непотрібністю).

Із слів археологів, підземна похоронна «яма» залишилася недобудованою.  Можливо, з цієї ж причини була не закінчена і верхня надземна частина мастаби з молитовним приміщенням. Наявність незавершеної похоронної споруди, розташованої на найвигіднішому місці (на вершині кам’яного плато), — послужило невідомому фараонові приводом і моральною основою, узяти мастабу  для будівництва над нею другої піраміди.

На користь того, що плато в Гізах було раніше «обжите» древніми захороненнями-мастабами, говорить і той факт, що «Сфінкс» набагато старший за піраміди (близько 5—10 тис. років).

На початок III-го тисячоліття до н.е. в Єгипті поховання в мастаби змінилися на величніші споруди — спочатку це були ступінчасті піраміди, ще пізніше — вкриті полірованими рлитами (можливо, зі срібла). З’явився у єгиптян і інший світогляд про місце проживання душі після смерті.  Душа відлітала до нового життя на зірки. «Той, хто проживе відміряний йому термін належним чином, повернеться в обитель однойменної йому зірки». (Платон, «Тімей»).

Друга внутрішня піраміда метрів на десять з кожного боку менше нинішньої зовнішньої третьої піраміди Хеопса. Про це можна судити по довжині вентиляційних воздуховодів (20 на 25 см). Ці канали приблизно, на десять метрів не доходять до площини зовнішніх стін. Але це ніякі не вентиляційні воздуховоди, бо покійному вони були не потрібні. У каналів було інше призначення. У цьому один з «ключів» до розгадки таємниці піраміди. Канали — це вказуючий, спрямований в небо шлях, орієнтований з дуже великою точністю (до градуса) на ті зірки, де за уявленнями древніх єгиптян, оселиться душа фараона після смерті. Коли будувалася друга піраміда, канали з похоронної кімнати доходили до краю зовнішніх стін і були відкриті до неба.

Друга похоронна камера фараона, можливо, також була не завершена. Це говорить про те, що і уся піраміда до кінця була недобудована (може, сталася війна, фараон був убитий або передчасно помер від хвороби). Але, в усякому разі, друга піраміда  на той час була зведена не нижче за висоту каналів, що виходять з похоронної камери до зовнішніх стін.

Друга внутрішня піраміда виявляє себе не лише закритими наглухо каналами і своєю власною похоронною камерою, але також і центральним входом в піраміду. Цей вхід, приблизно, на ті ж самі 10 метрів (що і канали), виявився заглибленим  всередину зовнішньої стіни третьої піраміди. Побудований ще до Хеопса вхід, подовжувати до меж зовнішньої стіни третьої піраміди не стали, а тому після надбавки периметра стін третьої піраміди, вхід і виявився  в заглибленні. Вхідні ворота завжди бувають трохи винесені назовні споруд, а не втоплені в глибину тіла конструкції.

Наступним третій  господарем піраміди був  фараон  Хеопс. Археологами, істориками, згідно з розшифровкою ієрогліфів, встановлено, що піраміду Хеопса будували не раби (як вважалося раніше), а вільнонаймані будівельники, яким потрібно було добре платити. І так як обсяг будівництва був величезний, то фараонові було вигідніше узяти недобудовану піраміду, ніж зводити її з нуля. Знову як в першому випадку, зіграло роль найвигідніше розташування об’єкту — на вершині плато.

Будівництво третьої піраміди почалося з того, що розібрали центральну частину недобудованої другою. У «воронці», що утворилася, на висоті приблизно 40 метрів від землі побудували передкамеру і третю похоронну камеру фараона. Прохід  до третьої камери треба було тільки продовжити. Висхідний тунель продовжили у вигляді великої 8-ми метрової високої конусоподібної галереї. Конусоподібна форма галереї, не схожа на першу початкову частину проходу, свідчить, що прохід робили не за один раз.

Після того, як третю піраміду розширили (додали по кожній із сторін близько 10 метрів, то старі канали для «виходу душі» з камери... виявилися закритими! Якщо похоронна камера не припускала поховання, то і сенс у будівельників третьої піраміди, подовжувати старі канали — відпав. Канали просто закрили рядом стінних блоків.

У вересні 2002 р. в один з вузьких «вентиляційних» каналів з середньої похоронної камери, англійські вчені дослідники пустили гусеничного робота. Піднявшись  до кінця, він уперся у вапнякову плиту завтовшки 13 см, просвердлив її, з іншого боку плити на відстані 18 см робот побачив іншу кам’яну перешкоду. Це і є блоки стіни третьої піраміди.

При будівництві третьої похоронної камери фараона Хеопса, з неї проклали і нові канали для «польоту душі» до зірок. Якщо уважно подивитися на розріз піраміди, то канали з другої і третьої камери майже паралельні. Свого часу вони були націлені на одні і ті ж зірки.   Канали з верхньої третьої камери, відносно каналів другої, трохи повернені за годинниковою стрілкою на 3-5 градусів. Це не випадковість. Єгипетські будівельники дуже скрупульозно фіксували положення зірок на небі і напрям на них. Тоді в чому ж справа?

Вісь обертання Землі кожні 72 роки зміщується на 1 градус, а кожні 25920 років, вісь Землі, що обертається з нахилом, як «дзига», робить повний круг. Це астрономічне явище називається прецессією. Староєгипетські жерці знали про розгойдування вічі Землі навколо полюсів. Час обороту осі  Коли вісь Землі зміщується за 72 роки на один градус, то на 1 градус змінюється і точка зору за напрямом на необхідну зірку. Якщо змі­щення пари каналів, приблизно, розрізняється на 3-5 градуса, то можна сказати, що різниця між незавершеним будівництвом другої піраміди і часом початку будівництва третьої піраміди фараона Хеопса складає 216 -360 років.

Єгипетські історики говорять, що фараон Хуфу правив в 2540—2560 році до н.е. Відлічивши «градусні» роки, можна сказати, коли будувалася друга внутрішня піраміда.

В усій піраміді Хеопса в єдиному місці під стелею, на потужних  склепінчастих, як дах гранітних плитах над третьою похоронною камерою є ієрогліф, зроблений робітниками — «Будівельники, друзі фараона Хуфу». Ніякої іншої згадки імен і приналежності фараонів до піраміди доки не знайдено.

Скоріш за все, піраміда Хеопса була добудована і використана за призначенням. Інакше б вхід не був би закритий гранітними плитами, а у висхідний прохід не спустили б зсередини по похилій площині пробку з декількох гранітних кубів. Тим самим піраміда була щільно для усіх закрита на три тисячі років (до 820 року н.е.).

Древня єгипетська назва піраміди Хеопса читається по ієрогліфах як «Горизонт Хуфу». Назва носить буквальний сенс. Кут нахилу бічної грані піраміди 51° 50’. Це кут, на який піднімалося Сонце точно опівдні в дні осінньо-весняного рівнодення.  Сонце опівдні, як «корона» вінчала піраміду.

 У піраміді Хефрена кут нахилу граней стін трохи більше 52-53 градуса (встановлено, що вона була  побудована пізніше). У піраміді Мікеріна нахил граней — 51°20’25’’ (менше ніж у Хеопса). Історики не впевнені у даті її побудови. Але, тепер, враховуючи «градусний час», менш крутий кут нахилу  стін (якщо будівельники не помилилися), можна зробити висновок, що побудована вона була все ж раніше піраміди Хеопса. Стосовно «градусної вікової шкали», різниця нахилу в 30 хвилин відповідає — 36 рокам. У пізніших єгипетських пірамід, відповідно і  нахил граней стає вищим.

У Судані є також безліч пірамід, кут нахилу яких багато крутіший. Судан значно  південніше за Єгипет і Сонце в день весняно-осіннього рівнодення стоїть там набагато вище над горизонтом. Цим пояснюється  і крутизна стін суданських пірамід.

У 820 році н.е. багдадський халіф Абу Джафар аль-Мамун у пошуках скарбів фараона зробив горизонтальний пролом біля основи піраміди Хеопса, яким користуються для входу в піраміду і до теперішнього часу. Пролом пробили до початку висхідного коридору, де уперлися в гранітні куби, які обійшли справа і таким чином проникли в піраміду. Але, за словами істориків нічого окрім «пилу в половину ліктя», вони усередині  не знайшли. Якщо в піраміді було щось цінне, то про це б дізналися усі.

Судячи по зовнішньому вигляду галереї уздовж її стін в заглибленнях прямокутної форми, стояли 28 пар ритуальних статуй. (Точного призначення заглиблень не знають). За те, що там стояли високі статуї, говорять два факти — восьмиметрова висота галереї, а також на стінах залишилися великі круглі облуплені відбитки від розчину, яким похилі статуї кріпилися до стін.

У Єгипті на сьогодні виявлена понад сотня пірамід, і усі вони відрізняються одна від одної. Є різні кути нахилу граней, є піраміда з «ламаною стороною» під подвійним кутом, є кам’яні і цегляні піраміди, фанеровані і ступінчасті,  навіть є з основою прямокутної форми (фараона Джосера). Немає єдності навіть серед трьох пірамід в Гізі. Менша  з трьох піраміда Мікеріна  в основі орієнтована не строго за сторонами світу. Тобто орієнтуванню сторін значення не надано. У головній піраміді Хеопса третя (верхня) похоронна камера розташована не в геометричному центрі піраміди і навіть не на осі піраміди. У пірамідах Хефрена і Мікеріна, теж похоронні камери не по центру. Якби в пірамідах був якийсь таємний закон, секрет чи знання, то в усіх спостерігалася б якась одноманітність.  Але ж вони всі різні!

Міністр археології Єгипту і головний нинішній фахівець з древніх пірамід  Захі Хавас говорить: — «Як всякий практик я вирішив перевірити твердження, що в піраміді продукти не псуються. Розділив кілограм м’яса навпіл. Одну частину залишив в офісі, а іншу — в піраміді Хеопса. Та  частина, що була в піраміді зіпсувалася навіть швидше, ніж  в офісі».

Що мають відкрити нового археологи сьогодн?  Вони намагатимуться знайти надземне молитовне приміщення першої мастаби, для чого можна б просвердлити вниз (вертикально  або похило в гранях і кутах) декілька отворів в підлозі другої похоронної камери, до виявлення внизу внутрішньої порожнини.

У разі невдачі (якщо кімнати приміщення знаходяться в стороні від свердлінь), то від грота знайти завалений прохід або прохід наново прокласти. Піраміді це не загрожуватиме руйнацією, оскільки сполучний вхід від похоронної ями в надземне приміщення мастаби спочатку був. Його тільки потрібно знайти. Тоді стане відомо про хазяїна першої мастаби — усіченої піраміди. Тут особливих загадок уже не залишилося.

Набагато більший інтерес в єгипетських Гізах представляє Сфінкс.

Кам’яне тіло древнього Сфінкса, розташовано із заходу на схід. Похоронні камери і поховання робили теж із заходу на схід. Можна припустити, що Сфінкс є складовою частиною древньою мастаби невідомого фараона. Пошуки в цьому напрямі розширили б межі знання історії стародавнього Єгипту. Або ж ще більш ранньої цивілізації, наприклад — атлантів, яких єгиптяни обожнювали і відносили до своїх древніх предків.

Ідентифікаційне дослідження американських криміналістів дійшло висновку, що обличчя Сфінкса не схоже на обличчя статуй єгипетських фараонів, а має негроїдні риси. Тобто древні предки єгиптян — атланти мали негроїдні риси обличчя.

Імовірно, що похоронна камера і мумія древнього фараона негритянського походження знаходиться під передніми лапами Сфінкса. У такому разі з підземної камери має бути і прохід вгору для переселення «душі» фараона, для наступного життя в тілі статуї Сфінкса (згідно з віруваннями древніх єгиптян).

Сфінкс — це лев (символ царської влади) з людською головою і обличчям фараона. 

Завіса таємничої невідомості над «секретами» єгипетських споруд в Гізах вже підведена. Тепер, потрібно все це підтвердити інтенсивними археологічними розкопками, для чого вимагається дозвіл єгипетської влади. А його наразі немає. Тому і справа стоїть...

За матеріалами
planeta.moy.su

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com