Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Спростити співпрацю

Створення двосторонньої комісії зі співробітництва між Україною та Митним союзом Бєларусі, Казахстану і Росії прискорить вирішення проблемних питань та підвищить ефективність взаємодії між сторонами, вважає перший віце-прем’єр України Валерій Хорошковський.

«Наразі нам доводиться працювати в рамках двосторонніх комісій з кожною з країн Митного союзу, що затягує і ускладнює вирішення питань», — пояснив перший віце-прем’єр під час 9-ї Ялтинської щорічної зустрічі, передає «Інтерфакс-Україна».

За його словами, складаються ситуації, що коли Київ намагається зняти якусь проблему у взаємовідносинах з однією з трьох зазначених країн, вона вказує на необхідність узгодження цього питання з МС, що в чинному форматі означає необхідність обговорення цієї проблеми на рівні двосторонніх комісій з двома іншими країнами.

Хорошковський додав, що бувають випадки, коли вже сам МС посилається на необхідність узгодження Україною обговорюваних питань на двосторонньому рівні з країнами-членами.

У той же час віце-прем’єр зазначив, що МС створений зовсім недавно, правила і процедури в ньому ще не відпрацьовані, тому Україна сподівається на підвищення ефективності співпраці з ним згодом. За його словами, фактично йдеться про створення механізму «3+1», які Київ пропонував відпрацювати ще до запуску МС в дію.

У ході форуму представники Росії та Казахстану в черговий раз висловили думку, що вступ України до Митного союзу більше відповідає її інтересам, ніж спроби через Угоду про асоціацію та створення зони вільної торгівлі з ЄС згодом стати його членом.

«Невже ви думаєте, що ваша економіка настільки потужна, щоб бути конкурентоспроможною в Європі?» — сказав, зокрема, віце-прем’єр Казахстану Кайрат Келімбетов. Не варто думати, зазначив він, про те, що «прокидаючись щоранку, ЄС думає про Україну». За його словами, Україна сьогодні не є пріоритетом для ЄС, тоді як для Митного союзу Київ найбільш пріоритетний кандидат на вступ.

Кайрат Келімбетов застеріг учасників дискусії від зайвої політизації питання можливої інтеграції України в МС, висловивши переконання, що це суто економічний процес. «Потрібно позбавлятися від стереотипу про те, що все, що в Україну приходить зі Сходу — пахне політикою», — додав він.

Віце-прем’єр Казахстану вважає, що в питанні геополітичного вибору України домінують кілька стереотипів, які спотворюють реальну ситуацію. Одним з них Келімбетов вважає уявлення про те, що вибір між ЄС і ТС – конфронтаційний.

«Роблячи вибір, потрібно в першу чергу думати про розвиток України. Нам говорять, що європейська модель інтеграції постраждала, Європа в біді, і не треба слідувати цьому неприємному прикладу. Але я як і раніше вважаю, що європейська модель інтеграції є найбільш оптимальною», — сказав він.

«Чи готова Європа прийняти нових членів, якщо вона ледь готова впоратися з проблемами Греції, Іспанії, Португалії», — зауважив президент-голова правління ВТБ Банку Андрій Костін. Він, зокрема, вказав на фінансову кризу, стагнацію і проблему держборгу в країнах ЄС. «Як Україна може виграти від такого приєднання? З точки зору Росії для обох країн буде корисно, якщо Україна повернеться у бік Сходу», — сказав Костін.

У той же час перший віце-прем’єр Хорошковський і віце-прем’єр, міністр соціальної політики Сергій Тігіпко ще раз підкреслили, що Україна залишається прихильником євроінтеграції, цей вибір закріплений законом і підтримується більшістю населення. Вони, як і президент України Віктор Янукович напередодні, висловили думку, що демократичне проведення найближчих парламентських виборів дозволять Україні відновити переговори з ЄС про підписання вже парафованої угоди про асоціацію та зону вільної торгівлі.

Янукович неодноразово говорив, що Україна залишається зацікавленою у підписанні угоди про асоціацію з ЄС. Але разом з тим вона прагне співпрацювати з іншими міждержавними організаціями. Членство в одній з них — Митному союзі — виглядає цілком реальною перспективою: Росія не погоджується знизити ціну газу для Києва на інших умовах. А тим часом Євросоюз не бачить умов для підписання Угоди про асоціацію Україна-ЄС.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com