Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Особливості раціону харчування вагітної жінки

Вагітність складно вважати здоровим станом жінки, але це звичайно і не хвороба. Під час вагітності змінюються практично всі процеси в організмі. Все підлаштовується під зародження нової людини.

Підбір меню для вагітної - завдання не з простих. У зв'язку з токсикозом на початку вагітності, думати про їжу зовсім не хочеться. У той же час друга половина вагітності характеризується значним посиленням апетиту і виникає проблема із зайвою вагою. І при цьому раціон майбутньої мами повинен складатися з корисних поживних продуктів. Більшість лікарів сходиться на думці, щодо того, що суворе вегетаріанство, обмеження калорій більше, ніж на 300 ккал від добової потреби в енергії, і виключення деяких прийомів їжі може бути небезпечним для здоров'я вагітних і плода.

Читаючи деякі рекомендації, де питание для беременных обмежено набором продуктів, можна жахнутися, побачивши там лише кашки і знежирені натуральні йогурти.

Безумовно, існують страви, корисні для здоров'я матері і дитини, і продукти, які не рекомендовані для регулярного вживання під час вагітності. До продуктів, які категорично не можна вживати майбутній мамі, відносяться: спиртні напої, кава, а також гострі, копчені, жирні і сильно засмажені страви. Не можна також продукт, скоштувавши який в помірній кількості, можна згубно вплинути на перебіг вагітності або стані плода.

У виборі продуктів харчування слід зробити упор на овочі, фрукти, ягоди, м'ясо, печінка, риба, птиця, яйця, молоко, кисле молоко, кефір, нежирний сир, негострий сир, крупи і хліб з борошна грубого помелу, горіхи, вершкове, оливкове, лляне масло.

Слід відмовитися або максимально обмежити себе від цукру, кондитерських виробів, білого хліба - ці продукти порушують обмін речовин, провокують алергії, зайва вага у жінок і новонароджених. Ковбасні вироби, сосиски, копченості, м'ясні та рибні консерви - основні джерела нітритів. Алкоголь під суворою забороною.

Приймати писально потрібно часто і потроху - 5-6 разів на день з інтервалами 2-3 години. На ранніх термінах при такому режимі менше турбує токсикоз, у другій половині вагітності не перевантажується шлунково-кишковий тракт.

У раціоні вагітної жінки має бути 100-120 г білків в день, з них 70-90 г - тваринного походження (молоко, сир, сир, яйця, м'ясо, риба). Радимо частіше пити кисломолочні напої (кефір, ряжанка, йогурт).

Під час вагітності потреба в жирах становить 80-100 г, з них не менше 20 г рослинних.

Вуглеводів в раціоні вагітної має бути не більше 350-400 г на добу. Надлишок вуглеводів веде до формування надмірно великого плоду, а такі діти набагато частіше отримують травми при пологах. Тому радимо в другій половині вагітності скоротити кількість вуглеводів до 300-350 г в день за рахунок зменшення в раціоні кількості хліба, борошняних виробів, цукру.

У другій половині вагітності потрібно збільшити кількість білків, а вуглеводів - знизити. У цей період фахівці рекомендують такий розподіл раціону: сніданок - 30%, обід - 40%, полуденок - 10%, вечеря - 20%. Останній прийом їжі повинен відбуватися за 2-3 години до сну і складатися з легкозасвоюваних продуктів (кефір, кисле молоко, сир зі сметаною, мед).

Під час вагітності у жінок потреба в кальції зростає в кілька разів, особливо в першому триместрі, коли відбувається процес формування скелета плоду. При нестачі кальцію, фтору або фосфору ці мікроелементи беруться з кісток і зубів. Тому дієта вагітної повинна бути насичена кальцієм і супутніми елементами, тобто тими елементами без яких він не може засвоїться.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com