Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Польща звільняється від російського газу

Польща стає усе більш незалежною від імпорту енергоносіїв з Росії завдяки чотирьом новим проектам в енергетичній сфері. Про це пише Анджей Талага в польській газеті Rzecz­pospolita.

«Перший проект — це газовий термінал у Свиноуйсьце, другий — сланцевий газ, третій, — атомна електростанція, а четвертий — газопроводи-перемички, що зв’язують Польщу з Німеччиною і Чехією. До цих пріоритетних планів додаються проекти, реалізація яких ще під знаком питання: енергетичний міст у Литву, участь Польщі в будівництві литовської АЕС, перемички з газовою мережею Литви і Словаччини», — перераховує Талага. Інвестиції в нові джерела енергії викликають занепокоєння Кремля, адже вони б’ють по прибутках «Газпрому». Баланс бюджету Російської Федерації залежить від нафтових цін і пов’язаних з ними цін на газ, а також від об’ємів експлуатації запасів. Тому Анджей Талага побоюється «удару у відповідь» з боку Росії. Автор відносить до такого удару недавню спробу Росії купити польську хімічну компанію, а також протести екологів проти видобутку сланцевого газу і атомної енергетики.

«На території, де зводиться газовий термінал, раптом оселиться який-небудь рідкісний вид жука. І за дивним збігом обставин якісь загадкові люди почнуть перераховувати великі суми до екологічних фондів на його порятунок. А коли проект АЕС придбає конкретні контури, на світ божий виповзуть ярі песимісти, які обіцятимуть новий Чорнобиль або Фукусіму», — приводить приклад Талага.

lb.ua

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com