Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Всі хвороби від води

Київ вживає воду, критеріїв оцінки якості якої не існує. У Україні вже два роки немає держстандарту на питну воду.

Британські дослідники назвали Київ найбруднішою столицею Європи. Головними проблемами міста вони визначили звалища і загазоване повітря, але найбільшою бідою — воду.

«Київводоканал» очищає воду з Десни кілька разів хлором і фільтрами. Проте пити таку воду доктор хімічних наук, академік НАНУ і директор Інституту колоїдної хімії і хімії води Владислав Гончарук не наважується.

«Водопровідна вода не є питною, вона дійсно дуже поганої якості — це не викликає ніяких сумнівів», — стверджує учений, та закликає використовувати побутові фільтри http://filtry.org.ua/bytovye-filtry-obratnogo-osmosa.html для її очищення

Найбільша проблема, за словами академіка, полягає в хімікатах, якими очищають воду. Втім, довести це документально доки неможливо, бо державна санстанція досі не знає, що означає якісна вода. ДСТУ радянських часів відмінили два роки тому, а нових державних нормативів — не прийняли.

Це унікальний випадок у світі, обурюється Гончарук. «Тому говорити про відповідність води якимсь стандартам взагалі немає сенсу», — переконаний він.

Тим часом висновкам академіка опонує головний інженер Деснянської водопровідної станції Валерій Оленченко. «Я і моя сім’я вживаємо воду з-під крану», — запевняє він.

Головний інженер визнає: через каналізації і нерозчинні миючі засоби вода в Дніпрі і Десні з моменту відкриття очисної станції погіршала в рази. А устаткування станції за 60 років майже не змінилося.

«Якщо відверто, то станція потребує технічної реконструкції», — визнає він. Але скільки на це треба мільйонів і в якій валюті — навіть уявити важко.

Модернізувати устаткування «Київводоканалу» обіцяють до 2020 року. Як зміниться доти склад води в річках, прогнозувати в лабораторії не беруться. До цього контролювати якість будуть за старою перевіреною технологією і стандартами, яких немає.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com