Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

КОРИСТЬ КЛІТКОВИНИ

Відомо, що клітковина  присутня в будь-якій рослинній їжі, оскільки складає основу оболонки клітини рослини. Для нас же вона є свого роду будівельним матеріалом. Але не лише тому слід споживати більше фруктів і овочів. Останні дослідження учених довели, що окрім будівельної функції клітковина маєє і низку лікувальних властивостей.

Вона допомагає від переїдання. Продукти, багаті клітковиною, пригнічують апетит. Вони займають більше місця в шлунку, ніж інша їжа, тому ситість настає швидше. Крім того, клітковина перетравлюється повільніше, і ви довго не відчуваєте голоду. Багату клітковиною їжу ви жуєте довше, ніж будь-яку іншу (порівняєте моркву і пампушку), тому у вашого мозку досить часу, щоб зрозуміти, що ви вже наїлися.

Клітковина скорочує кількість засвоюваних калорій. Велика частина клітковини не перетравлюється, тому калорії, які містить багата клітковиною їжа, менш доступні для організму.

Клітковина знижує зміст в крові «поганого» холестерину. Проаналізувавши результати 67 різних досліджень, американські учені дійшли висновку, що розчинна у воді клітковина знижує рівень «поганого» холестерину і ліпідів низької щільності, що у свою чергу зменшує ризик серцево-судинних захворювань.

Клітковина скорочує споживання жирів. Багаті клітковиною продукти містять мало жирів.

Клітковина зменшує ризик захворювання діабетом. Дослідження показують, що у жінок, які споживають мало клітковини і багато цукру, ризик захворіти інсулінонезалежним діабетом в два з половиною рази більший, ніж у жінок, які, навпаки, споживають мало цукру і багато клітковини.

Клітковина нормалізує роботу кишковика. Клітковину називають «мітлою» для організму, тому що нерозчинна клітковина, яка міститься в хлібі грубого помелу і висівках, а також в багатьох фруктах і овочах, зв’язує воду і виводить з організму «відходи» життєдіяльності.

shape.ru

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com