Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

КИТАЙ ПОСИЛЮЄ ВПЛИВ В ТАДЖИКИСТАНІ

Минулого тижня президент Таджикистану Эмомали Рахмон побував в Китаї і отримав нові кредити від Пекіна. Основні інфраструктурні проекти в республіці здійснюються на китайські гроші китайськими компаніями.

Зокрема, китайці побудують на півдні Таджикистану цементний завод за $600 млн потужністю 3 млн. тонн цементу марки 620 в рік. Перша черга заводу, яка дозволить випускати 1 млн. тонн цементу в рік, повинна почати роботу вже через рік. Також Китай виділить близько $300 млн КНР на будову потужністю, що працює на вугіллі ТЕЦ, 270 мегават в добу біля Душанбе.

У цілому Душанбе вдалося підписати угоди на суму близько $1 млрд. повідомили CA — News в прес-службі глави держави в п’ятницю.

“Відповідно до документів, підписаних в ході державного візиту, загальний об’єм прямих інвестицій (у вигляді грантової і технічної допомоги, а також пільгових кредитів) Китаю в Таджикистан складе близько 1 млрд. доларів», — говориться в повідомленні Ca — News.org.

Також уряд Таджикистану і китайська золотодобувна компанія Zijin Mining Group планують спільно збільшувати здобич золота в середньоазіатській республіці.

Зокрема, Zijin також має намір наростити здобич дорогоцінного металу на таджицькому підприємстві «Зарафшон» до 5 тонн чистого золота до 2016 року. Контрольний пакет «Зарафшон» контролюється китайцями. А китайська компанія «Zijin Mining Group», займається також здобиччю в корисних копалини у В’єтнамі, Монголії і Перу числиться одним із стратегічних партнерів уряду республіки.

За підсумками минулого року «Зарафшон» добула в Таджикистані на 9% більше дорогоцінного металу, чим в 2010-м — 1320 кг чистого золота.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com