Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

ВОНИ ЗАХИЩАЛИ ХЛІБ І ВОЛЮ

Для учасників Холодноярської ініціативи пам’ятник боротьби з комуністами символізує прагнення українського народу до свободи і готовність до опору.

29 квітня в селі Соснівка Олександрівського району Кіровоградської області відкриють пам’ятник хліборобам Соснівки та навколишніх сіл, які загинули, захищаючи урожай відбільшовиків, у 1920 році.

Захід відбудеться в рамках урочистостей, присвячених вшануванню героїв Холодного Яру.

Пам’ятник створений зусиллями Холодноярської ініціативи та історичного клубу «Холодний Яр», а ідея його встановлення належить відомому дослідникові української історії Роману Ковалю. Творче втілення у граніті виконав скульптор Дмитро Бур’ян. Андрій Юсов, учасник Холодноярської ініціативи зазначив: «Для нас цей пам’ятник символізує прагнення українського народу до свободи і готовність до опору, що сьогодні є не менш актуальним, ніж у ті часи».

Як нагадали у Холодноярській ініціативі, після жнив 1920 року червоноармійські продовольчі загони заполонили чигиринські села і силою відбирали у селян хліб. Жителі сіл Соснівка, Дев’ятка, Скаржінка і Тірнавка розібрали залізницю, щоб більшовики не могли вивезти зерно. Це призвело до кривавих сутичок, в яких загинуло багато українських хліборобів.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com