Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

УКРАЇНЦІ ВІДСВЯТКУВАЛИ ВОСКРЕСІННЯ ХРИСТОВЕ

У пасхальних богослужіннях взяли участь понад 13,7 млн осіб, повідомляє управління зі зв’язків згромадськістю МВС України.

За даними міліції, богослужіння пройшли у 15,7 тис. церквах, розташованих на території 12,6 тис. населених пунктів в Україні.

Станом на 15 квітня було зареєстровано в середньому на 18,1% менше заяв про злочини, ніж у попередні дні, відзначили в міліції.

Охорону громадського порядку під час богослужіньзабезпечували понад 29 тис. працівників міліції та 1,3 тис. військовослужбовців внутрішніх військ МВС України.

Нагадаємо, що Великдень відзначили 11952 общини УПЦ (Московського Патріархату), 4371 община УПЦ (Київського Патріархату), 1190 общин  Української Автокефальної Православної Церкви, а також 3646 общин Української Греко-Католицької Церкви, а також тисячі громадян, які вважають себе християнами і не належать до конкретної православної чи католицької традиції.        

Попри те, що провладні канали на відміну від минулих років правління Віктора Ющенка однозначно віддали перевагу трансляціям з храмів УПЦ МП, зокрема Києво-Печерської Лаври, наступного дня після свята деякі телеканали все ж надали слово ієрархам православних церков автокефалістського спрямування, а також греко-католикам.

Населення України продемонструвало виключну толерантність щодо своїх братів і сестер інших православних конфесій і ще раз нагадало очільникам України, що християнська і православна єдність є наріжним каменем нашої державності. А спроби розколоти українців на «канонічних» і «неканонічних» православних не стабілізують суспільство, а лише дратують населення. Варто нагадати, що цього разу президент В.Янукович поздоровив зі світлим Христовим воскресінням і православних і греко-католиків, підтвердивши, що є президентом усієї України.

Сьогоднішня складна ситуація в православному середовищі провокується багато в чому намаганням деяких політиків перетворити церкву на своєрідну силову машину політичної обробки певних груп віруючих (потенційного електорату) з метою зцементування їх відданості  певним політичним партіям. Така тенденція зовсім не оздоровлює ситуацію в суспільстві і не є нормальною європейською практикою, за невеликим виключенням.

Якщо з політиками усе зрозуміло, то з церковними ієрархами набагато складніше. Загравання з політиками не йде на користь церкві, а лише відволікає її від власної фундаментальної ролі у суспільстві - нести знання про Бога, бути незалежною, справедливою інституцією і обслуговувати перш за все духовні потреби громадян.

Фото і текст
Андрія ГУСЄВА

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com