Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Продавці зброї

Російська система військово-технічного співробітництва (ВТС), попри втрату лівійських військових контрактів і програш індійського тендеру на постачання 126 винищувачів, закінчила 2011 рік з черговим рекордом. Про це пише російське видання «Ведомости». Тільки по лінії єдиного в країні спецекспортера кінцевої продукції військового призначення компанії «Рособоронекспорт» обсяг збройових поставок досяг майже 11 млрд доларів, перевищивши обсяг 2010 року на 2 млрд. Ця тенденція збережеться ще як мінімум кілька років, і в 2012 році, як повідомив глава «Рособоронекспорту» Анатолій Ісайкін, обсяг російського експорту озброєнь буде принаймні не нижче, ніж у 2011 році.

Тим часом конкуренція на міжнародному ринку озброєнь буде тільки зростати. За словами Ісайкіна, досягти такого значного зростання обсягу експорту зброї вдалося за рахунок виконання коротких контрактів.

У результаті портфель замовлень «Рособоронекспорту» тримається на рівні 33-35 млрд доларів, а поставки компанії за 2011 році становили 10,718 млрд доларів. Але ця цифра не включає гроші, зароблені безпосередньо російськими оборонними заводами, які безпосередньо продають за кордон запчастини до своєї продукції.

Підсумкова цифра поки не озвучена, але, на думку спостерігачів, вона навряд чи перевищить 12 млрд.

Традиційно першість у структурі поставок залишилася за військовою авіатехнікою (51%), друге місце — за озброєнням сухопутних військ (22%), далі йдуть морські озброєння і військова техніка (17%), на останньому місці — засоби протиповітряної оборони (10%).

Усього в 2011 році Росія постачала озброєння та військову техніку в 57 країн.

«Рособоронекспорт» відновив військово-технічне співробітництво з низкою країн — Гватемалою, Киргизією, Лаосом, Малі, Сінгапуром, Чехією, Німеччиною, Уругваєм та Екваторіальною Гвінеєю.

Основними партнерами РФ в області ВТС залишаються Індія, Алжир, Китай, Венесуела, В’єтнам і Сірія.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com