Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Землею тимчасово не торгуватимуть

Президент України Віктор Янукович закликав депутатів виважено підійти до проекту закону про ринок земель і не поспішати з прийняттям рішення. Про це він заявив сьогодні у своєму виступі у Верховній Раді.

Як передає кореспондент ЛІГАБізнесІнформ., президент зазначив, що вже зроблені перші кроки в плані формування законодавчої бази ринку земель сільгосппризначення. Зокрема, за його словами, прийнятий закон про державний земельний кадастр, що дасть можливість вже в цьому році запустити єдину інформаційну систему, яка буде містити відомості про всіх українських землях.

«Залишається зробити останній і, мабуть, найважчий крок — прийняття проекту закону про ринок земель. І тут ми не маємо права на помилку. Даний закон повинен стояти на сторожі захисту прав простих селян, власників земельних паїв. Прошу вас пам’ятати про те, що українська земля — це не тільки найдорожчий ресурс країни, але і тісно пов’язані з нею людські долі нинішнього й майбутнього поколінь. Сподіваюся, що ви відповідально підійдете до цієї справи, зробите правильні висновки з нашого досвіду і досвіду інших країн, які вже пройшли цим шляхом. Ще раз повторюю: ми не будемо поспішати. Головне — підійти дуже виважено, з урахуванням інтересів селян, це наш головний пріоритет», — сказав він.

Напередодні голова Верховної Ради  Володимир Литвин  повідомив, що розгляд законопроекту про ринок земель в другому читанні можуть перенести на невизначений термін. На думку експертів, влада напередодні виборів і під натиском лобістів вирішила почекати з земельною реформою.

Законопроект про ринок земель може дістатися Раді вже нового скликання. Схоже, влада напередодні виборів і під натиском лобістів вирішила зачекати.

Земельна реформа знову буксує. Розгляд законопроекту про ринок земель в другому читанні можуть перенести на невизначений термін. За словами голови Верховної Ради Володимира Литвина, суспільство ще не готове сприймати зазначений закон, а в самому документі багато недопрацювань. Експерти вважають, що основна причина — наближення парламентських виборів і лобі великих агропідприємств.

Вчора спікер парламенту Литвин повідомив, що в найближчі півроку Верховна Рада не розглядатиме проект закону про ринок земель в другому читанні. «Проект закону буде розглянуто тоді, коли суспільство буде готове сприйняти його. Я думаю, що не на цій сесії», — сказав Литвин.

Політик зазначив, що до законопроекту є суттєві зауваження. «Я б сказав навіть більше того: є неприйнятна протидія з боку людей, у яких в оренді перебувають сотні тисяч гектарів землі, і їх статус-кво влаштовує, оскільки вони за безцінь володіють значним земельним ресурсом України. Але оскільки громадська думка негативна по відношенню до цього закону, я думаю, що потрібно над ним працювати», — зазначив Литвин. Спікер ВР підкреслив, що, на його думку, на цій сесії законопроект розглядати не слід, «оскільки він буде предметом і об’єктом жорсткої політичної протидії». Тобто йдеться про прийняття після парламентських виборів — Радою нового скликання.

«Я думаю, що такі доленосні питання потрібно приймати в спокійній, виваженій обстановці», — додав він.

Примітно, що минулого тижня парламентський комітет з питань аграрної політики та земельних відносин закінчив підготовку законопроекту «Про ринок земель» до другого читання і виніс його на громадське обговорення. А чиновники і депутати заявляли, що законопроект очікується до розгляду Верховною Радою у другому читанні на пленарному засіданні 7-10 лютого.

Те, що нове законодавство не вигідно агрохолдингам, ні для кого не секрет, тому виключати вплив лобістів на просування реформи не можна. Як відомо, в законопроекті пропонується обмежити площу оренди землі 5,5 тис. га на території одного району і не більше ніж 100 тис. га по всій країні, а також не дозволяти підприємствам-юрособам купувати земельні ділянки.

В ході одного з останніх засідань профільного комітету зазначалося, що прийняття законопроекту може нашкодити орендарям. Госпсуб’єкти також висловили думку, що позбавлення юросіб права купувати землю сільгосппризначення не відповідає Конституції і законодавству України. Обговорюючи проблеми обмежень площ, які можуть перебувати в оренді одного госпсуб’єкта, учасники засідання підкреслили, що будь-які обмеження призводять до тінізації ринку і корупції.

“Великі латифундії не хочуть антимонопольного регулювання земель, ну і звичайно великому бізнесу не подобається, що їм не буде дозволено купувати земельні ділянки. Тому не можна виключати, що відтермінування прийняття законопроекту частково не є результатом роботи аграрного лобі», — розповів  експерт з аграрних питань, доцент кафедри землевпорядного проектування Національного університету біоресурсів і природокористування України Андрій Мартин.

Але головна причина того, що земельна реформа буксує, — майбутні парламентські вибори, впевнені експерти. «Тема ринку земель — дуже електорально невдячна. Депутатам з Партії регіонів, які будуть балотуватися в парламент за мажоритарними округами, буде важко розмовляти з виборцями на тему: як він голосував, коли «продавали українську землю», — вважає Мартин.

На його думку, сьогодні в країні не підходящий політичний момент для прийняття таких рішень. «Робота над законопроектом до другого читання завершена, законопроект готовий. Його допрацювали, дуже багато додали нововведень, але розглядатися він буде тільки після парламентських виборів, і тільки в тому випадку, якщо провладній партії вдасться створити більшість», — вважає експерт.

Для політолога Володимира Фесенка  відстрочка прийняття закону про ринок земель також не стала несподіванкою. «Перед виборами запускати земельну реформу занадто ризиковано. Тема не дуже популярна у фермерському господарстві, і вона може викликати соціальну напругу, додаткові ризики, які не потрібні сьогодні владі. Тут стояло питання, що переможе — економічні інтереси ініціаторів реформи чи політичні розрахунки? Перемогли політичні розрахунки. Але реформу не скасовують, а переносять у часі. Це не відмова від стратегії, а застосування нової тактики з урахуванням політичної ситуації», — вважає експерт.

За словами Мартина, від затягування проведення земельної реформи без перебільшення залежать людські життя. «На сьогодні в Україні близько 1,5 мільйона власників земельних паїв уже померли. З них півмільйона навіть свою земельну ділянку нікому в спадок не передали. Кожен рік затягування — це десятки тисяч померлих, земельна ділянка яких повертається державі. На жаль, нас чекає консервація нинішнього стану речей — поступове вимирання сільських територій та укрупнення холдингових компаній», — з жалем констатує експерт.

Юрій Тарасовський ЛIГАБiзнесIнформ

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com