Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Як вберегтися від холоду на природі

У зв’язку з сильними морозами Головне управління охорони здоров’я закликає громадян дотримуватися основних правил поведінки, які дозволять уникнути шкідливого впливу низьких температур на організм.

Спеціалісти рекомендують одягатися тепло. Доречно одягнути кілька легких кофт замість однієї теплої. Це попередить спітніння, яке на морозі небезпечне. Якщо стане жарко, завжди можна зняти одну з речей. Одяг має бути вільним. Необхідно захищати відкриті ділянки шкіри — вдягати рукавички, а ніс та вуха захищати шапкою, шарфом, піднятим коміром. Не завадить мати додатковий одяг, якщо плануєте провести цілий день на морозі. Іноді достатньо змінити мокрий одяг на сухий, щоб уникнути переохолодження.

Також спеціалісти підкреслюють — не можна виходити на мороз голодним. Перед виходом на вулицю обов’язково необхідно добре поїсти, краще вживати висококалорійні продукти. Під час тривалого перебування на вулиці вживання їжі також допоможе зігрітися. Якщо ви проводите цілий день на вулиці, бажано заходити кожні півгодини-годину у тепле приміщення. За можливістю, візьміть з собою термос із гарячою кавою, чаєм чи супом. Аби не замерзали кінцівки, варто працювати руками, рухати ногами, щоб посилити кровообіг у замерзаючих судинах. За словами медиків, у холодну погоду важливо не перевтомлюватися. Втомлена людина швидше піддається переохолодженню. Спеціалісти нагадують, категорично не можна торкатися металу, як голими руками, так і язиком. Медики рекомендують їсти м`ясо. Не пити спиртного. Відмовитися від виснажливих дієт.  Лікарі-дієтологи кращими зігріваючими продуктами назвали м`ясні, рибні страви, молочні продукти, крупу і хліб, а кращим напоєм зими — чай з молоком.

 

За порадами про те, як пережити лютий мороз варто звернутися до людей, які тривалий час можуть безпечно перебувати на морозі та ще й виконувати при цьому певну роботу. Зокрема добре протистоять морозам зимові рибалки, які можуть упродовж дня не просто сидіти, ходити, бурити лід, але й виконувати голими руками досить тонку роботу по виважуванню риби з лунок, розпутуванню жилки, наживленню на гачки приманки. Яким же чином рибалки, попри вплив морозу, підтримують нормальну температуру тіла і при цьому ведуть промисел? Перш за все кожен з них добре усвідомлює всю небезпеку, яка чатує на людину при температурі понад -15 градусів і за підвищеного рівня вологості, що характерно для наших широт. Особливу увагу риболови приділяють, звичайно, захисту і працездатності рук. Кожен рибалка знає, що є межа, яку не можна переходити. Тому контроль за станом пальців рук і ніг у них завжди особливий. Коли ви намочили руки — негайно витріть їх сухою ганчіркою, зробіть це дуже енергійно. Після цього розслабивши  кисті рук, розітріть їх енергійними рухами об ноги, потім кілька разів зімітуйте руками струшування уявної рідини. Після цього легко, а потім дедалі енергійніше постукуйте зовнішньою стороною розслабленої долоні об ноги. Енергійно зробіть «обнімальні рухи» (розминка легкоатлета). Це прискорить рух крові в руках. Ефект від цих вправ буде майже моментальний. Для закріплення процесу відігрівання можете помістити руки попід пазухи. Надалі ви знову готові до випробувань. Щодо ніг, то тут треба чітко усвідомити, що альтернативи валянкам немає, якщо ви вирішили провести тривалий час на морозі. Ніякі ботинки, туфлі вас не рятуватимуть більше ніж годину-дві. Але і шиті валянки в резинових чунях вразливі до морозів понад -15 градусів. Тому варто намотати на теплі шкарпетки кілька шарів газети. Якось, перебуваючи на риболовлі, я сильно намочив ноги. Довелося роззутися на морозі і замінити мокрі шкарпетки на кілька шарів сухої газети, яку я намотав на ступні. Потім — одягнув целофанові кульки і далі вже натягнув мокрі валянки. Все це дозволило мені успішно перенести холод упродовж багатьох годин. Не одягайте у тривалу подорож на ноги биті валянки. Їх жорстка оболонка може натерти ноги до крові і вас мучитиме не тільки холод, а й біль. Найкращий вихід, крім спеціалізованого рибацького взуття, це — шиті валянки в чунях, або галошах. Нога в них трохи рухається і це розігріває ступні.

Куртка повинна бути теплою, але вільною. Для штанів використовуйте підтяжки, брюки на ремені спадатимуть і оголюватимуть поясницю. Майка не повинна щільно облягати тіло, бо це призведе до спітніння. Коли рухаєтеся, розстібніть куртку — нехай зайве тепло випаровується, а не перетворюється на конденсат.

Ситуація різко зміниться не на вашу користь, коли у сонячний морозний день раптом подме сильний вітер і піде сніг. Одного разу я перетинав у такий вітер Канівське водосховище. Вітер був настільки потужний, що поривами зупиняв людину, примушуючи ковзати на місці. Особливо страждало в такі хвилини обличчя. Підборіддя і щоки уже через кілька хвилин втрачали чутливість. В таких випадках допоможе шарф. Обмотайте ним низ обличчя, залишивши лише очі, частіше торкайтеся обличчя рукою. Це врятує від обмороження. Тоді мене врятувала звичайна хуститнка, яку я накинув на обличчя і прив’язав до шапки.

Тепер щодо вух. Якщо ви зібралися у зимовий похід, не варто нехтувати шапками-вушанками. Нічого надійнішого, ніж шапка-вушанка армійського зразку, людство ще не придумало. Ніяка в’язана спортивна шапочка не врятує вас при сильних поривах вітру. Перевірено на власному досвіді. Зокрема пориви зимового вітру у полі або на просторах річок чи водосховищ цілковито «прошивають» в’язані шапочки, роблячи вас беззахисним проти морозу. Якщо все-таки ви одягнули в’язану шапку, з-під якою виглядають мочки вух, заклейте виступаючі частини вух і ніс шматочками пластиря. Це надійний, перевірений спосіб врятувати виступаючі частини обличчя від обморожень.

Ні в якому разі не використовуйте щільно прилягаючі джинси. Спідня білизна військового зразка (зимова) і одягнені на неї синтапонові або ватні штани — надійна гарантія певного температурного комфорту. Проте ватні штани хоч і ефективні, але важкі — при далеких переходах вони забиратимуть сили. Крім того, встановіть для себе якусь мету: наприклад, дійти до якогось пункту, краю лісу, перетнути річку, поля. Тримайте в полі зору кінцевий об’єкт. Рух до цілі стимулюватиме вас. Гормони надійно зігріватимуть вас, як дрова тримають температуру у багатті. Взагалі певне завдання, заняття на морозі  — це стимул, який триматиме вас у активному стані.

Добре допомагає на морозі жирна їжа. Кілька шматочків сала з хлібом і гарячий чай змусять вашу кров рухатися інтенсивніше. Не беріть бутерброди з ковбасою, яка перетворюється на морозі на дерев’яні «млинці». Але ніщо  вас так не зігріє, як інтенсивні фізичні вправи. Пробіжіться метрів двісті-триста, пострибайте на місці, пововтузьтеся з товаришем у жартівливій боротьбі, відчутно поплескайте одне одного по спині, поприсідайте, просто зіграйте у футбол бляшанкою чи пластиковою пляшкою, походіть гусячим кроком навприсядку, інтенсивно поворушіть пальцями ніг. Зрештою роззуйтеся та інтенсивно розітріть ноги рукавицями. Мороз можна перемогти лише інтенсивним рухом. Використовуйте двопалі рукавиці — у перчатках ви не зможете повноцінно зігріти пальці рук. В’язані рукавиці захищатимуть лише у міських умовах, проти вітру вони неефективні.

Тепер дещо про алкоголь. Те, що горілка шкодить на морозі — зрозуміло, але це стосується лише надмірних доз. Злегка підігріте червоне вино неодмінно допоможе вам зігрітися, кров після його вживання рухатиметься швидше, настрій покращиться, а значить і ваша  здатність протистояти стихії. Але надмірне споживання алкоголю в умовах сильних морозів може призвести до повної втрати контролю над власним організмом. Втрата відчуття реальності призведе до важких обморожень, а може, й смерті. Під час риболовлі я не раз спостерігав за такими людьми, а часом і допомагав їм врятуватися.

Не забувайте також про те, що в переспективі тривалого перебування на морозному повітрі ви повинні передбачити ситуацію, коли вам уже нічого не допоможе. Ну, наприклад, ви заблукали, втомилися, втратили теплі речі, намочили ноги, провалилися крізь лід у крижану воду. Що робити? Не панікуйте, не чекайте на допомогу, покладайтеся перш за все на власні сили, адже допомога може прийти через багато годин, коли ви її вже не потребуватимете. В кишені у вас завжди повинні бути сірники в целофановій торбинці, запальничка і шматок старої газети. Знайдіть затишне місце між деревами у западині, наламайте з дерев сухих гілочок і складіть їх «хаткою»; запаліть сухим папірцем. Підкладайте хмиз, сухі гілочки. Коли вогнище розгориться, можете смілово підкладати до багаття і сиру деревину. Використайте це для того, щоб висушити речі, які набрали вологи. Особливо шкарпетки,  таке взуття, рукавиці, куртку, зволожений вашим диханням шарф. Живий вогонь дасть вам енергію рухатися далі, а сухий одяг знову ефективно протистоятиме вітру і морозу.

Андрій ГУСЄВ,
зимовий рибалка з багаторічним стажем


Выбирая обувь на зиму следует учитывать качество подошвы и пошива. Лучшим выбором станет обувь Тимберленд obuvru.ru/catalog/botinki-timberland, которая сочетает в себе удобство и практичность. В такой обуви вы будете ощущать себя комфортно и не замерзните в суровую пору.

 

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com