Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

КАРАТИМУТЬ ЗА ОБМАН

Штрафи для виробників неякісних продуктів харчування стануть додатковим джерелом поповнення державної скарбниці. Микола Азаров доручив першому віце-прем’єру Андрію Клюєву розробити законопроект про посилення контролю за якістю продукції на внутрішньому ринку. Уряд має намір покарати виробників, через яких жителі України споживають неякісні продукти. Микола Азаров заявив, що необхідно збільшити розмір штрафів для виробників недоброякісної продукції, зобов’язати їх вилучати її з ринку за рахунок власних коштів і компенсувати шкоду, заподіяну споживачам.

За допомогою каральних заходів уряд розраховує вбити двох зайців: підвищити якість продуктів, якими харчуються українці, і забезпечити додаткові надходження до держбюджету.

Велика частина недоброякісної продукції, що продається в Україні, імпортується. У зв’язку з цим влада має намір вжити заходів, щоб такі товари затримувалися ще на митниці.

При цьому Україна не може підвищувати мита і використовувати інші обмежувальні інструменти, оскільки політику протекціонізму обмежують з одного боку зобов’язання перед (СОТ), з іншого — перспектива створення ЗВТ з ЄС.

Член парламентського комітету з питань економічної політики Олексій Плотніков звернув увагу на те, що на експорт підприємства часто постачають продукцію більш високої якості, ніж на внутрішній ринок, «що пояснюється стандартами країни, куди поставляється та або інша продукція».

“Проблему треба вирішувати. З урахуванням того, що ми стоїмо на грані підписання угоди про зону вільної торгівлі (ЗВТ) з ЄС, якість продукції на внутрішньому ринку має відповідати якості, яка існує в Європі», — говорить він.

Соціологічні опитування підтверджують низьку поінформованість громадян України про свої права. Багато хто не знає навіть того, що протягом 14 днів куплений товар можна повернути, і не вірять в успіх відстоювання своїх законних споживчих прав.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com