Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Не варто впадати у відчай

Можливо, коли-небудь інститут SETI в американському штаті Каліфорнія прийме гостей конференції, присвяченій виявленню позаземних цивілізацій. Але з кожним роком вірогідність такої події скорочується разом з довірою до проекту пошуку інопланетного життя. Про те, чому так відбувається, «Правда.Ру» поговорила з російським радіоастрономом О.Уваровим.

У 1609 році Галілео Галілей уперше подивився на зоряне небо через створений ним телескоп. Вже рік потому великий астроном був завалений безліччю замовлень від учених, королів і вельмож, які теж хотіли глянути на Всесвіт через зорову трубу.

З тієї миті минуло рівно 400 років, за які астрономи змогли заглянути в найвіддаленіші куточки космосу, але так і не змогли виявити явних ознак інопланетного розуму. І ось вже півстоліттю проект SETI прослуховує радіоефір Всесвіту, намагаючись уловити сигнали якої-небудь розвиненої позаземної цивілізації, але не досяг в цьому жодних успіхів.

Зараз все частіше учені говорять про те, що проект SETI спочатку базувався на невірному, надмірно «рафінованому» уявленні про космос. І відсутність хоч яких-небудь ознак позаземного розвиненого життя може мати під собою безліч пояснень, з яких лише одне припускає, що таких «сусідів» у нас просто немає.

Астрономи не виключають вірогідність того, що помилка криється в самому принципі пошуків. Немає ніяких наукових гарантій, що брати по розуму скористаються тим діапазоном радіочастот, на які налаштовані приймачі SETI. Та і сам радіозв’язок не обов’язково є стандартом для міжгалактичного спілкування.

Проект SETI був запущений на голому ентузіазмі людьми, які були упевнені, що він «вистрілить» вже в перші роки існування. Але немає жодної наукової гіпотези, яка могла б підтвердити правильність вибору методики пошуку. Правда, це не бентежить керівництво проекту, яке продовжує наполягати на тому, що прослуховування космосу не можна зупиняти, і що дуже скоро очікування здійсняться.

Чи виправдані насправді такі надії? Співробітник  Інституту радіотехніки і електроніки ім. В.Котельникова РАН О.Уваров каже: «Останні дослідження показують, що теоретично ознаки інопланетного життя повинні прямо впадати у вічі. І той факт, що SETI не принесли ніякого улову, швидше за все, говорить про невірний вибір методів рішення поставленої задачі.

Нині з’явилася безліч інших технологій, які можуть допомогти у пошуках позаземного життя, — наприклад, маркер у вигляді специфічних речовин у складі екзопланет, які можуть з’явитися тільки в результаті складних промислових процесів. Мені здається, що майбутні дослідження мають бути комплексними і включати послідовне застосування усіх методик у вибраному діапазоні космосу.

Але, звичайно ж, хочеться сподіватися, що проект SETI, в тому виді, в якому він існує зараз, теж зможе принести сенсаційне відкриття. Не останню роль в цьому здатні зіграти нові технології, розроблені для відсіювання різних перепон, що створюються як людством, так і космічними об’єктами. Ці розробки тільки почали впроваджуватися в радіоастрономію, і не виключено, що, завдяки ним, стане можливим почути голос інших цивілізацій».

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com