Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

За круглим столом

Нещодавно в Міжрегіональній Академії управління персоналом, в Інституті соціальних наук і самоврядування відбувся круглій стіл, присвячений темі «Політична нація як форма існування сучасних демократичних суспільств: світовий досвід».

Організаторами заходу були доктор політичних наук, професор, проректор МАУП Микола Головатий, доктор політичних наук, професор, директор УА ІСНіС Іван Бідзюра та доктор соціологічних наук, професор кафедри соціології Олександр Нельга.

Круглий стіл відкрив доктор політичних наук, професор, проректор МАУП Микола Головатий: «Ми традиційно проводимо такі круглі столи і ведемо  розмови навколо тих проблем, які є доленосними для України та нації, не тільки в науковому, а й в суспільно-політичному випадку. Такий термін як політична нація увійшов у національний, науковий, загальнолюдський обсяг  у зв’язку з модернізаційними процесами. Модернізація пов’язана з інформаційним проривом, глобалізаційними світовими явищами, які умовно примушують усіх жити в однакових умовах. Синонімів у політичної нації є достатньо,  і нам науковцям, які цікавляться цією проблематикою буде цікаво почути думки кожного з колег, які готували доповіді зі своїм баченням цього питання». На  думку Миколи Федоровича, політична нація — це політичний конструкт, проблема без ідеологічної культурно-мовної та етнічної проблематики і відкидати етнічний аспект неправильно. Проректор вважає, що потрібно дивитися на проблему політичної нації з точки зору історичної генези цього поняття та явища, і отже проблема ця є однією з вартих обговорення за круглим столом.

Після вступного слова розпочалися виступи доповідачів. Вчені підготували цікаві та актуальні теми, схрестивши свої наукові дослідження та ораторські здібності у бою за зерно істини. За круглим столом свої думки висловив доктор соціологічних наук, професор Олександр Нельга, доктор політичних наук, професор Іван Варзар, доктор політичних наук, професор МКА, Ігор Піляєв, доктор соціологічних наук, кандидат історичних наук, професор МКА Юрій Шилов, кандидат філософських наук, доцент, професор Федір Медвідь та інші поважні учасники.

Теми для обговорення засідання звучали по різному. Першим з доповіддю виступив професор кафедри соціології Олександр Нельма, його тема —  «Етнонація, Національна держава. Політична нація», наступним виступав доктор політичних наук Іван Варзар з доповіддю «Всекраїнова політична нація: генезис, структура та функції в багатонародному суспільстві”; «Концептуальні засади консолідації українського народу та громадянського суспільства» представив учасникам круглого столу проректор з міжнародних зв’язків — генеральний директор Міжнародного відкритого університету МАУП, доктор політичних наук Ігор Піляєв. Серед інших цікавих тем, представлених під час засідання були » Спас в українській етнокультурні та державності», «Політичний міф як засіб творення політичної нації», «Світоглядна єдність громадян політичної нації» та інші.  Круглий стіл пройшов у формі плідного захоплюючого полілогу, в якому взяли участь викладачі, науковці та студенти Академії.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com