Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Як зберегти здоров’я до старості?

Щоб продовжити своє життя і понизити ризик захворіти такими недугами, як хвороба Альцгеймера і синдром Паркінсона, наслідуйте наступні ради:

Стежте за здоровим харчуванням з юних років.

Їжа з фаст-фуду, як і висококалорійні закуски типу чіпсів і солоного арахісу, — прямий шлях до зайвої ваги, ожиріння. Здорове харчування з дитинства має бути одним з життєвих пріоритетів. Їжте багато свіжих овочів і фруктів, особливо темно-зелених і помаранчевих. Фрукти і овочі багаті на природні антиоксиданти, вітаміни і важливі мікроелементи.

Уникайте насичених і трансжирів. Користуйтеся тими рослинними оліями, які мають збалансований склад Омега-3, Омега-6 кислот і мононенасичених жирів. Їжте переважно їжу рослинного походження, нежирні молочні продукти, дієтичне м’ясо. Прагніть рідше використовувати при готуванні рослинні олії, що містять велику кількість Омега-6 кислот, особливо кукурудзяне, соняшникове і арахісове.

Їжте їжу, багату Омега-3 кислотами.

Мінімум раз на тиждень включайте в меню рибу. Якщо ви не їсте рибу, приймайте риб’ячий жир, морські водорості. Купуйте менше риби, що накопичує в собі шкідливі речовини (ртуть, поліхлоровані дифеніли): макрель і тунця. «Чиста» риба — це тріска, пікша, сайда, лосось.

Знижуйте споживання цукру.

Цукор в чаї і каві, у варення і меді, шоколаді і газованій воді призводить до стрімкого зростання рівня глюкози в крові. А це у свою чергу загрожує ожирінням, діабетом II типу, серцево-судинними захворюваннями.

Збільшіть вміст у меню низькоглікемічних вуглеводів.

Їх багато в рисі, ячмені, вівсі, житі, гречаній крупі, фруктах, овочах з низьким змістом крохмалю,сочевиці, макаронних виробах, гарбузі і бульбових (батат). Низькоглікемічна їжа допоможе запобігти нездоровому зростанню рівня глюкози в крові.

Помірне споживання алкоголю допустиме.

Багато експертів сходяться на тому, що споживання алкоголю в міру (в межах 9-36 мл спирту в день) є нормальним. Звичайно ж від алкоголю варто відмовитися під час вагітності або водіння транспортного засобу.

А червоне вино, як і зелений чай, містить важливі антиоксиданти, які знижують ризик захворіти синдромом Паркінсона.

Зменшите контакт з хімікатами.

З токсичними хімікатами можна зіткнутися як вдома, так і на робочому місці. Вже доведено, що контакт з деякими хімікатами, що широко зустрічаються, такими як пестициди, збільшує ризик захворіти хворобою Альцгеймера або діабетом, який теж іноді призводить до недоумства. Уникайте небезпечних контактів зі свинцем і розчинниками, які використовуються при фарбуванні будинків. Використовуйте «зелені», екологічно чисті будівельні матеріали.

Збільште фізичну активність.

У будь-якому віці фізичний і емоційний стан покращає після того, як ви почне більше рухатися. Щоденні прогулянки покращують здоров’я, оберігають від зайвої ваги. Заняття аеробікою щодня, як і півгодинна ходьба швидким кроком, істотно зміцнять ваше здоров’я.

Збільште соціальну активність. Регулярне спілкування з іншими знижує ризик розвитку недоумства в старості. Частіше зустрічайтеся з сусідами, більше спілкуйтеся з родичами.

Знижуйте стрес. Багато хто з нас постійно знаходиться в багатозадачному режимі. Тому так важливо знаходити хоч би декілька хвилин в день для повного розслаблення.

Тренуйте мозок. Для того, щоб зберегти тверезість розуму в старості, мозок потрібно постійно тренувати. Це можна робити, розгадувавши кросворди і шаради, граючи в шахи і вирішуючи логічні завдання.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com