Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Велика втрата

Усунення від влади Муамара Каддафі відкриє доступ до лівійської нафти сильним гравцям на ринку, які представляють країни, що підтримували повстанців. Про це заявив прес-секретар лівійської нафтової компанії AGOCO Абделджаліл Маюф: «У нас немає проблем із західними країнами, зокрема Італією, Францією і Великобританією. Але у нас можуть виникнути питання політичного характеру з Росією, Китаєм і Бразилією», — сказав він.

Для останніх трьох держав, що виступали проти жорстких санкцій відносно Каддафі і які наполягали на мирному врегулюванні конфлікту, це означає збитки на мільярди доларів через втрати права на розвідку нафти і розірвання контрактів на будівництво відповідних інфраструктурних об’єктів.

За даними ЗМІ Китаю, в Лівії до війни працювали близько 75 китайських компаній з 36 тис. співробітників, які реалізовували 50 проектів. Відомий китайський виробник нафти і газу, державна компанія China National Petroleum Corp, вже закрив шість великих проектів в Лівії і Сирії. Російські компанії, у тому числі «Газпром нефть» і «Татнефть», мали в Лівії проекти вартістю в мільярди доларів. Промислові потужності Бразилії в Лівії представляли Petrobras і Odebrecht.

В той же час прибутки нафтовиків Італії, Франції і Великобританії повинні значно зрости. Так, після згаданої вище заяви Маюфа акції італійської Eni і французькою Total зросли на 3-5% незважаючи на зниження вартості нафти на світових біржах.

До початку війни близько 2% світового видобутку нафти, або 1,6 млн баррелів в день, припадало на Лівію. За підрахунками експертів, підтримувати такий рівень виробництва країна може упродовж 80 років.

На думку опитаних Reuters фахівців, для виходу на рівень видобутку в 1 млн баррелів Лівії знадобиться мінімум рік і близько двох років, щоб повернутися на довоєнний рівень.

obozrevatel.com

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com