Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

На МКС активували робота-андроїда

На Міжнародній кос­мічній станції «ожив» робот-астронавт. Центр управління польотами в американському Х’юстоні дистанційно включив живлення андроїда Robonaut-2, доставленого на МКС в лютому поточного року. Усі системи робота вже активовані, його перші випробування почнуться з 1 вересня — він поворушить «пальцями», повідомляє AP з посиланням на NASA.

«Ці електрони хороші на смак», — написав Robonaut відразу після підключення до мережі у своєму мікроблозі в Twitter, який він веде з моменту прибуття на орбіту. «Це маленький крок для людини, але величезний стрибок для бляшанки, — заявив робот. — Я в космосі! Як вам таке»?

Robonaut-2 або просто R-2, створений в співпраці з концерном General Motors по своїй будові нагадує людину: у нього є тулуб, голова і дві руки. Нижня частина робота — дві механічні ноги — будуть доставлені на МКС в 2013 році. Основний комп’ютер знаходиться в «шлунку» робота, також R — 2 оснащений тридцятьма процесорами для управління «суглобами». Висота Robonaut — трохи більше метра, вага — 150 кілограмів.

На Землі Robonaut пройшов численні випробування: тягав гирі, писав маркером слово «Hello», акуратно діставав конверт з поштової скринькиі, тиснув руку «колезі» з NASA та ін.

Найближчими місяцями NASA вивчатиме, як робот зможе функціонувати в умовах невагомості. Для орієнтування в просторі він використовує чотири оптичні камери, встановлені в шоломі, і одну інфрачервону, розміщену трохи нижче. Там само знаходиться і динамік, за допомогою якого R-2 спіл­кується з людьми.

Розробники R-2 сподіваються, що з часом робот зможе узяти на себе обов’язки по виконанню рутинних операцій, зокрема, прибирання орбітальної станції. Можливо, робот буде корисний і при виникненні надзвичайних ситуацій — пожежах або витоках токсичних речовин, небезпечних для здоров’я або життя членів екіпажа МКС.

Робот-андроїд R-2 призначений для роботи тільки в межах станції, проте в NASA розраховують, що його наступники працюватимуть і на зовнішній поверхні МКС. Директор космічного центру імені Ліндона Джонсона Майкла Коутс заявив: «Працюючи пліч-о-пліч з людьми або вирушаючи туди, де ризик для їх життя занадто великий, такі роботи, як Robonaut, значно розширять наші можливості у дослідженні космічного простору».

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com