Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Учені NАSА знайшли воду на Марсі

Співробітники NASA заявило, що в теплу пору року на поверхні Марса можуть бігти струмки з солоної води. За даними учених, отримані з супутника знімки дозволяють бачити на схилах гір, розташованих в середніх широтах південної півкулі Червоної планети, темні смуги, які збільшуються в розмірах в період весни і літа і знову пропадають до зими. Керівник програми NASA з вивчення знімків Марса Альфред Макьюэн з університету штату Арізона відмітив, що «на даний момент фахівці припускають, що ці смуги є потоками солоної води».

Ці темні лінії не схожі на інші типи об’єктів на схилах марсіанських гір, — розповів ведучий учений проекту МРС Річард Цурек з лабораторії по розробці ракетних і реактивних двигунів NASA. — Тривалі спостереження дозволили встановить, що ці потоки на тривалу відстань спускаються з гір в літній час».

Передбачувані струмки шириною від півметра до п’яти метрів досягають в довжину декількох сотень метрів. Згідно з отриманими ученими знімкам, в теплу пору року ці смуги змінюють колір.

«Говорити про повне розуміння природи цих смуг ще зарано, — вважає вчений Альфред Макьюен. — Доки їх походження і фізичні особливості для нас є загадкою. Проте ми сподіваємося розгадати її за допомогою лабораторних експериментів і подальших спостережень».

Раніше президент США Барак Обама заявив, що головною метою NASA стане політ на Марс. Варто від­мітити, що у зв’язку з цим, інтерес американських учених до Червоної планети сильно зріс.

ІТАР-ТАРС

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com