Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

НАЗАД У МИНУЛЕ

Британські вчені з Кембриджського університету дійшли висновку, що інтелектуальний розвиток людства досяг свого піку, пише The Daily Mail.

Вчені вважають, що у людства з точки зору законів фізики і фізіології немає можливості стати ще розумнішим. Щоб розвиватися далі, мозок людини потребує величезної кількості додаткової енергії і кисню, який на цьому етапі просто неможливо забезпечити.

“На людський мозок припадає лише 2% від загальної ваги людини, в той час як на виконання різних процесів вона споживає близько 20% загальної енергії», — говорить професор нейробіології Кембриджського університету Саймон Логлін.

Дослідник відзначає, що вивчивши структуру людського мозку і з’ясувавши, скільки енергії споживають його клітини, вчені дійшли висновку, що для збільшення кількості розумових процесів мозку додатково буде потрібна значна кількість енергії, яку він не може отримати через особливості будови організму людини.

“Мозку потрібно багато енергії, тому що він обробляє інформацію з різних джерел. Це означає, що мозок людини може обробляти лише певну кількість інформаційних даних, і подолати ці обмеження на цьому етапі неможливо», — наголошує Логлін.

Інша група вчених дійшла висновку, що нейронна мережа, яка зв’язує різні ділянки мозку, не має більше внутрішнього потенціалу для вдосконалення. «Як було встановлено, у людей з високим рівнем IQ ці зв’язки функціонують найкращим чином, передаючи сигнали з високою швидкістю», — говорять дослідники.

Професор психіатрії з Кембриджа Ед Буллмор, який спеціалізується на вивченні зв’язків у мозку, виміряв ефективність, з якою різні відділи мозку взаємодіють один з одним, і дійшов висновку, що вона прямо пов’язана з рівнем IQ. «Найшвидше імпульси передаються у більш розумних людей, повільніше — в інтелектуально менш розвинених», — відзначає Буллмор.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com