Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Інтернет не робить дітей відлюдкуватими

На адресу інтернету неодноразово лунала й лунає критика: мережа, мовляв, руйнує соціальні контакти дітей. Німецькі науковці, однак, дійшли зовсім іншого висновку.

 На небі жодної хмаринки — відмінна погода для спорту або іншої активності на свіжому повітрі; однак дитина сидить, зігнувшись, перед комп’ютером і не рухається. Вікна наполовину зашторені, аби не псувалося зображення на моніторі. Пріоритети зрозумілі: поспілкуватися в соціальній мережі, пограти в онлайн-гру, запитати про щось в чаті… Батьківські заклики вимкнути комп’ютер і нарешті вийти на вулицю сприймаються як незрозумілі надокучливі вимоги.

Не дивно, що дорослих не на жарт непокоїть така поведінка їхніх чад. Що робить інтернет з користувачами? Як він змінює дітей і підлітків? Такий вид комунікації є відносно новим, і чимало педагогів вбачають у ньому передусім загрозу для соціальної компетентності людини: замість справжніх друзів анонімні співбесідники у віртуальному світі. Одним словом — бліде «покоління Facebook» з порушеними соціальними зв’язками.

 

Перевірка стереотипів

Подібні побоювання мав і Людґер Вьосманн, експерт з питань освіти в мюнхенському Інституті економічних досліджень — ifo. Стосовно шкільних успіхів інтернет його вже розчарував. «Я очікував, що в соціальному плані, тобто — щодо соціальних контактів, поведінки дітей у групі — буде ще гірше, — каже експерт. — Але можна висувати купу гіпотез, а наприкінці дня слід дивитися на факти».

Разом з групою своїх колег дослідник вирішив, так би мовити, перевірити на міцність стереотип про культурний песимізм. У рамках спеціального дослідження упродовж кількох років регулярно опитували 18 тисяч осіб з усієї Німеччини. Науковці цікавилися життєвими обставинами й соціальною активністю людей. Серед запитань були й такі: чи зустрічаються діти, які мають доступ до швидкісного інтернету, рідше з друзями? Чи вони рідше беруть участь у різних позакласних проектах у школі?

 

Результати, 

які вразили

Автори дослідження були приємно вражені. «Ми побачили, що діти з доступом до інтернету ведуть, навпаки, активніше соціальне життя, ніж інші діти. Наприклад, вони займаються спо­ртом, відвідують музичну школу або є членами, скажімо, молодіжної пожежної команди», — розповів Вьосманн.

Отже, інтернет — це добре. Але виникає питання: можливо люди зі швидкісним інтернетом і без того за своїм характером є соціально активнішими? Тому вони власне активно й користуються мережею? Науковці знайшли шлях як перевірити такий сумнів. «Для цього ми вирішили порівняти території в східній Німеччині, в яких свого часу завдяки історичному збігу обставин проклали на той час провідну телефонну мережу, яка, однак, виявилися несумісною із сучасними технологіями», — розповів дослідник. Таким чином несподівано відрізаними від мережі опинилися всі, незалежно від соціального статусу й соціальних звичок.

 

Зберігайте пильність!

Як з’ясувалося, діти позбавлені інтернету були соціально менш активними, ніж їхні ровесники в інших регіонах, які мали повноцінний доступ до мережі. Водночас науковець застерігає, що йдеться про середньостатистичні показники. «В окремих випадках занадто сильне занурення в інтернет може призвести до усамітнення й віддаленням від нормального соціального життя», — каже Вьосманн. Його порада батькам: і надалі не втрачати пильність!

 Гайнер Кізель
Німецька Хвиля

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com