Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

МЕРТВИМ НЕ БОЛЯЧЕ

2 серпня Вищий адміністративний суд України не задовольнив скаргу Віктора Ющенка на рішення про відміну того, що надало  звання Герою України Степану Бандері.

Розгляд судами історичних питань — нонсенс. Така думка під час прес-конференції в «Оглядачі», кажучи про героїзацію Степана Бандери і Романа Шухевича, висловив завідувач відділом Інституту історії України НАН України Станіслав Кульчицкий. Як розповів Кульчицкий, рішення з історичних питань, що викликають резонанс в суспільстві, повинні прийматися на підставі «напрацювань академічних істориків». В той же час він підкреслив, що жодне з прийнятих по Бандері і Шухевичу рішень не було обговорено на рівні професійних істориків.

Як переконаний Кульчицкий, обидва лідери українського національно-визвольного руху заслуговують на звання «Героя України» хоч би тому, що «вони боролися за Україну, яку ми будуємо вже двадцять років». Але, оскільки «український народ розділений», сьогодні говорити про героїзацію цих осіб не варто, — упевнений історик.

На думку вченого, точку в цій дискусії зможе поставити тільки «просвітницька робота» по вивченню історії України, а не історії СРСР.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com