Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

ЗАГРОЗА ДЛЯ ДОНЕЦЬКА

За перше півріччя в Донецькій області видано всього 348 дозволів на роботу іноземним громадянам, повідомляє інтернет-видання «Новини Донбасу». Про це заявила директор Донецького обласного центру зайнятості Тамара Козенко. За її словами, дозволи були видані представникам 38 держав. Більшість іноземців, що працюють в Донецькій області, згідно із статистикою, вихідці з Туреччини і Росії.

Очевидно, що ці цифри не мають нічого спільного з дійсністю — так, голова Донецької обласної державної адміністрації Андрій Шишацкий виразив здивування, що серед офіційно оформлених іноземців так мало громадян Азербайджану.

Тим часом, статистика невблаганна: в Україні значно більше нелегалів, ніж свідчать офіційні дані. Раніше «Багнет» писав про безпрецедентне дослідження міграційної ситуації в країні, проведене робочою групою інформагентства «Наш Продукт».

Зіставивши дані різних державних служб, учасники робочої групи змогли вивести реальні цифри, що відбивають кількість нелегалів з різних країн. За даними Госпогранслужбы, в 2010-м з метою працевлаштування в Україну в’їхало 14760 чоловік. З них, за даними Мвс, дозволи на роботу мають лише 5250. Очевидно, що серед тих, хто в’їхав з іншими цілями (навчання, постійне проживання) також велика кількість нелегальних трудящих. Результати досліджень дозволяють припустити, що щорічно ряди нелегалів поповнюють близько 100 тис. людина.

Що стосується вихідців з Азербайджану, які турбують владу Донетчини, то і тут реальність нескінченно далека від даних різних державних структур. Наприклад, азербайджанська діаспора, за оцінками Конгресу азербайджанців України (КАУ), складає 500 тис. осіб. За даними останнього перепису 2001 року, кількість азербайджанців в Україні в 11 разів (!) менше (45 тис.). За 2010 рік з Азербайджану в Україну, за даними Держкомстату, зафіксовано 77123 в’їздів.

Кількість імігрантів, що перебувають в Донецькій області, у тому числі тих, що працюють без відповідного дозволу, торгуючих контрабандним товаром, може досягати 500-700 тис. осіб — такі висновки зробили експерти робочої групи «Наш Продукт». 12-15% з них — вихідці з Азербайджану. Більшість з них зайняті в торгівлі — 35-40%. Друге місце за популярністю ділять сфера обслуговування і сільське господарство — по 20%.

Зрозуміло, більшість з нелегалів не платять податків до нашого бюджету, крім того, створюють значну соціальну напругу в суспільстві. Оцінний бюджет щорічно недоотримує близько $2 млрд від неврахованої праці нелегальних мігрантів. Виходом може стати єдина система обліку і ідентифікації приїжджих, яка допоможе контролювати процес і відстежувати ситуацію в країні. Йдеться про впровадження біометричної ідентифікації мігрантів і видачі ним електронних посвідчень особи. Такі реформи передбачає Законопроект № 8507 «Про документи, що засвідчують особу і що підтверджують громадянство України», прийнятий ВР в першому читанні.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com