Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

СОЛІДАРНИЙ ЛЬВІВ

У Львові відбувся марш протесту проти політичних репресій, організований ВО «Свобода». Учасники пройшли маршем від пам’ятник Степану Бандері до пам’ятника Тарасові Шевченку, де відбувається віче. У віче беруть участь понад 5000 осіб, які протестували проти затримань членів ВО «Свободи» правоохоронцями за участь у подіях 9 травня у Львові.

Під час віче голова фра­кції ВО «Свобода» у Львів­ській облраді Ірина Сех зачитала перелік затриманих. Зокрема, за її словами ще 9 травня стріляли в помічника депутата Львівської міської ради Олега Ковпака і людина, яка е зробила, досі не затримана. Також, за її словами, 9 травня працівник «Беркуту» вдарив Володимира Василенка, той отримав струс мозку і рвану рану голови. «Винних немає», — зазначила І. Сех.

12 травня намагалися затримати депутата Стрийської районної ради Мар’яна Берездецького, 15 травня затримали депутатів Самбірської райради Володимира та Михайла Ковалівих, вони у Львівському СІЗО №19. Також 15 травня у Тернополі кілька годин підряд допитували Віктора Козорога, 19 травня в Росії затримали Романа Семчія. Він встиг по мобільному повідомити про це родичів. Після цього звісток від нього немає.

Голова ВО «Свобода» Олег Тягнибок заявляє, що ВО «Свобода» захищатиме свої членів як юридичним шляхом, так і політичним. Вслід за сьогоднішньою акцією аналогічні мають відбутись і в інших містах Галичини.

В своїх оцінках подій 9 травня і їх наслідків, він наполягає, що це була провокація. «Хотіли подивитися чи львів’яни спокійно реагуватимуть на повернення сталінських цінностей, щоб потім провадити свою політику: підвищення цін, продаж землі тощо».

Він зазначив, що «Свобода» виступає не лише проти національних утисків, а й соціальних утисків українців.

Крім того на віче проти політичних утисків виступив Герой України Юрій Шухевич. Окремо Юрій Шухевич звернувся до представників міліції: «Якщо ви мешканці цього міста, цієї землі, як ви будете завтра дивитися людям в очі? Якщо це не ваша рідна земля — забирайтеся геть, але не паплюжте тої землі, не ганьбіть народу з якого походите. Схаменіться! Слава Україні! Слава нації!».

ломбард у Львові

* * *

Всеукраїнське об’єднання «Свобода» закликає львів’ян 22 червня масово вийти на вулиці, щоб «поставити крапку» на провокаціях заїжджих «гастролерів». Про це 29 травня заявив голова ВО «Свобода» Олег Тягнибок, виступаючи у Львові на опозиційному вічі. «Давайте 22 червня візьмемо фото наших родичів, які були замордовані в енкаведистських тюрмах, в тім числі в період 22-28 червня, коли енкаведистам патронів не вистачало і вони живцем закопували, замуровували в стінах тюрем. Прийдемо з тими знимками, зі священиками, і будемо згадувати про мільйони українців, які віддали життя заради нас з вами», — запропонував Тягнибок. За його словами, 22 червня не тільки «Свобода», а кожен українець, кожен львів’янин має вийти на вулицю. «Якщо нас буде не тисячі, а десятки тисяч, то скільки б тих гастролерів зі злим серцем і з паскудними намірами не приїхало, вони нічогісінько не зроблять. Наша масовість поставить крапку на тих провокаціях», — цитує його прес-служба «Свободи». Лідер «Свободи» наголосив, що 22 червня у Львові можна відзначати хіба що «День відкритих дверей енкаведистських тюрем». «Почитайте свід­чення, як це було: йшов по Львову у вишиванці, схопили і посадили, а потім люди приходили впізнавати тіла своїх дітей, батьків, братів, сестер… Ми що — цього не пам’ятаємо? А вони що — не розуміють, яка може бути реакція, коли топчуться по найсвятішому — по пам’яті? Отут, ті з червоними прапорами за кілька днів знищили тисячі львів’ян тільки тому, що вони українці», — заявив Тягнибок.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com