Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Патологічна залежність

Росія шукає нові джерела зростання економіки — й досі безрезультатно. Країна, як і раніше, цілком і повністю залежить від курсу цін на нафту. Якщо вони спрямовуються вгору, казна переповнюється прибутками, якщо падають, то державний бюджет відразу стає дефіцитним, пише сьогодні економічна газета Handelsblatt.

Проте, зазначає видання, після дефолту 1998 року Росія з серйозною кризою держбюджету жодного разу не стикалася. Під час світової економічної кризи держава серйозно підтримала бізнес, не вичерпавши при цьому свої фонди.

З початку року, нагадує видання, нафта подорожчала більш ніж на 30%. Проте  російська економіка росте занадто повільно. На поточний рік міністерство економіки прогнозує більш ніж 4-процентне зростання, проте інші країни, що розвиваються, наприклад Бразилія, Індія і Китай, ростуть набагато швидше. Причина, на думку видання, полягає в тому, що їх економіка не зав’язана виключно на експорт сировинних ресурсів.

Росія знаходиться у пошуках нових джерел зростання своєї економіки, йдеться далі в статті, але зважаючи на занепад машино- і приладобудування ними не можуть стати ні експорт високих технологій, ні приватне споживання, хоча росіяни мало економлять і багато купують. Проте вітчизняним товарам вони значною мірою віддають перевагу імпортним. Видання нагадує, що напередодні парламентських і президентських виборів прем’єр Володимир Путін обіцяв підвищити на 10% зарплати держслужбовцем, що ще більш збільшить попит на імпортні товари — і розжене інфляцію.

Автор статті вважає, що Росії слід домагатися конкурентоспроможності своїх товарів, хоч би на внутрішньому ринку. При цьому він говорить «не про нанотехнології, а про їстівний сир, пластмасові приладові панелі для автомобілів, прості машини і трактори». Технології в цих галузях застаріли, але «влада побоюється їх модернізації, тому що вона спричиняє за собою скорочення робочих місць».

Handelsblatt

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com