Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

ЛАЗНЯ ЧИ САУНА?

Очікуваним кінцевим результатом будь-якої лазні є виведення шлаків з організму через шкіру. Є думка, що при правильному користуванні російською лазнею, вона вирішує питання очищення організму від шлаків в два рази ефективніше, ніж сауна.

В основі впливу на організм людини російської лазні і сауни (фінської лазні) лежить принцип глибокого і сильного прогріву, фактично шоковий вплив. Тому, чим ближче умови до природних, тим менше організм витрачає зусиль на пристосування до умов лазні, а більше — на виведення шлаків.

* Вологість вуличного повітря — 40-70% і вище, вологість у російській лазні-близько 60%, а в сауні — 3-8%.

* Температура повітря в російській лазні — 55-70 градусів, майже в два рази нижче, ніж в сауні. За законами фізики, теплопровідність вологого повітря набагато вище, ніж сухого, тому в російській лазні глибоке прогрівання організму досягається у більш м’яких умовах і, отже, реакція організму на теплову агресію (спазм судин, прискорене серцебиття) менш виражена.

* Плюс ефект від застосування віника.

* У російській лазні вологість і температура постійно змінюються, а у фінській бані стабільні.

* У російській лазні людина змушена перебувати в русі: піддати пар, опустити пар, відпочити, обробити себе віником і т. д.

* Російська лазня тому вимагає більше часу, розуму і, що дуже важливо для менталітету слов’янської людини, — душі, ніж сауна.

* При природній вологості водяна пара максимально дисоційована, тобто немає великих крапель, які надають пару тяжкість і шкідливі для легенів.

* Впускник в сауну повітря має атмосферну вологість, втрачаючи її при нагріванні; щоб зволожити його в сауні ллють воду на відкриті камені, температура яких сягає 300 градусів. У гарній російській лазні закриті в печі камені прогріваються до 700-800 градусів, що забезпечує максимальну дисоціацію водяної пари.

* У сауні рух повітря здійснюється (якщо здійснюється) при рівності зовнішнього тиску і тиску всередині парної. А в російській лазні — при надмірному тиску в печі і в парній.

* Для  правильного опускання пару бажано мати стелю вище, що істотно відрізняє російську баню від сауни.

Висновок: головні ознаки гарної російської лазні:

* Максимальна різниця між температурою повітря і температурою каменів;

* Максимально дисоційована водяна пара.

Надія Гордієнко

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com