Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Благодійна акція «Медичний центр»

Близько трьох мільйонів громадян України офіційно визнані постраждалими від наслідків Чорнобильської катастрофи. Близько 400000 з них перебувають на обліку в Національному регістрі України, головним завданням якого саме є збереження здоров’я ліквідаторів аварії та потерпілих через комплекс розроблених заходів організаційно-медичного і соціального характеру.

Саме з цією метою створена і діє ціла мережа медичних установ, які спеціалізуються на лікуванні чорнобильців. У кожній обласній лікарні функціонують для них спеціалізовані відділення. Що ж стосується столиці України, то тут подібних закладів різного підпорядкування кілька. Скажімо мешканців Київщини обслуговує 2-га обласна лікарня, киян — міський центр радіаційного захисту на вул. Маршала Жукова та лікарня на вул. Волинській тощо.

Провідною установою у цьому напрямку є Науковий центр радіаційної медицини Академії медичних наук України  (НЦРМ) на вул. Кричевського, до складу якого входять три науково — дослідні підрозділи — Інститут клінічної радіології, Інститут фундаментальних досліджень та Інститут радіаційної гігієни і епідеміології. Загалом у НЦРМ працюють десь 1,5 тисячі науковців та фахівців-практиків.

Центр — переважно наукова установа, яка вивчає стан здоров’я населення під впливом радіаційних і нерадіаційних факторів з метою вироблення рекомендацій щодо вирішення чорнобильських проблем на державному рівні. Дослідження ж проводяться на основі даних клініко-епідеміологічного регістру (КЕР) консультаційної поліклініки для дорослих і дітей при Центрі. До згаданого Регістру внесено персональні дані близько 20000 осіб різних категорій — від безпосередніх учасників ліквідації аварії до громадян, проживаючих на забруднених радіацією територіях, а також переселених із 30-кілометрової зони навколо ЧАЕС. Кожен з них один раз на два роки проходить у поліклініці детальне медичне обстеження різного ступеню складності з отриманням подальших рекомендацій щодо лікування.

Зрозуміло, що в силу своєї специфіки НЦРМ не спроможний охопити обслуговуванням і наданням допомоги всіх постраждалих від Чорнобильської аварії. Цим би могли успішно зайнятися регіональні медичні заклади подібного напряму. Однак на сьогодні вони в силу об’єктивних і суб’єктивних причин неспроможні і наполовину охопити згадану проблему. В одних відсутня достатня матеріально-технічна база для цього, в інших — вона застаріла.

Держава робить все можливе, піклуючись про здоров’я постраждалих від наслідків Чорнобильської катастрофи. Робиться чимало, однак тривала економічна нестабільність, відсут­ність достатніх ресурсів у держбюджеті протягом тривалого часу змушує виділяти кошти лише на найнеобхідніше, в т. ч. і на ліки для чорнобильців... А ось обладнання сучасною медичною технікою закладів охорони здоров’я — то перспектива майбутнього...

То як же бути? На думку багатьох, поки в держави дійдуть руки до згаданої проблеми, її частково можна було б вирішити громадою. Йдеться про організацію благодійної акції, спрямованої на створення медичного центру та оснащення його сучасною медичною технікою для забезпечення здоров’я постраждалих, направлених не тільки на лікування, а й щоб запобігти розвитку важких хвороб, які можуть призвести до інвалідності та смертності: автоматичними аналізаторами, ультразвуковими та електрофізіологічними апаратами, магнітно-резонансними томографами, рентгенівським обладнанням з мінімальними дозами радіаційного навантаження на організм людини та з високою інформативністю при проведенні діагностування і лікування. Операційні зали такого центру будуть обладнані мікрохірургічними наборами інструментів, мікроскопами, ендоскопічними та ендоваскулярними комплектами для мініінвазійних хірургічних втручань.

Із сучасного малотравматичного обладнання передбачається встановити ліній­ний прискорювач, який дозволить боротися з пухлинами різної локалізації без болю і крові.

А головне, медичний центр забезпечить сучасні комфортні умови для перебування інвалідів та ліквідаторів аварії на ЧАЕС, переселенців з 30-кілометрової зони відчуження та інших постраждалих від катастрофи, надаючи їм не тільки практичну, а й певну методологічну допомогу.

Сьогодні в Україні більше одного мільйона онкологічно хворих людей, певну частку яких складають постраждалі від катастрофи. А якщо врахувати, що щорічно кількість онкохворих зростає десь на 10 відсотків, то зрозуміло, часу гаяти далі не можна.

Час настав, щоб громадою стати на захист здорового майбуття не тільки нас, а й наших нащадків. Тому з цією метою Всеукраїнська громадська організація інвалідів України «Об’єднана» оголошує благодійну акцію «Медичний центр». Збір коштів доручено Благодійному фонду «Росток», єдиним засновником якого є ВГОІУ «Об’єднана». Для більш швидшого досягнення поставленої мети акція по залученню коштів провадитиметься і на території інших держав з утворенням у місцях проведення відповідних благодійних фондів.

Просимо підтримати благодійну акцію «Медичний центр» під гаслом «Допомагаючи іншим, допомагаєш собі!».

Реквізити для перерахунку коштів:

Отримувач: Благодійний фонд «Росток».

Код ЄДРПОУ 33934860; Р/р 2600409619001 в АТ «ЕРДЕ БАНК» м. Києва МФО 380667

Призначення платежу: Благодійний внесок для створення медичного центру

Для довідок: телефон-факс 5222214; e-mail: interfond@3g.ua

http://bfrostok.org.ua/

 Микола ЧІПКО

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com