Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Відкрили двері для мігрантів

Міграційна політика Росії змінюється. На засіданні урядової комісії, очолюваної першим віце-прем’єром Ігорем Шуваловим, розглянуто проект нової Концепції міграційної політики.

Документ розроблений Федеральною міграційною службою, і з нього виходить, що Росія кардинально змінює ставлення до мігрантів: квоти відміняються, а працевлаштуватися стає легко і просто.

Вважається, що в Росії від 7% до 9% ВВП створюють трудові мігранти. Як це можна визначити, враховуючи, що вони нелегальні, незареєстровані і не охоплені обліком, неясно. 

У держави досі немає чіткої позиції з питання, чи потрібні РФ робочі руки з інших країн, чи вона може обійтися своїми ресурсами. «У нас зараз миттєва міграційна політика, коли квоти то збільшуються, то скорочуються — залежно від поточної політичної ситуації», — вважає Володимир Волох, член громадської ради при ФМС. Згідно з новим документом, квот не буде взагалі. Приїжджайте хто хоче і скільки завгодно. Тому що, як роз’яснив один з розробників концепції, доктор соціологічних наук Володимир Мукомель: «Їх (квот) механізм украй недосконалий — як правило, вони беруться із стелі. До того ж квоти розраховані головним чином на великі підприємства, оскільки працедавець повинен подавати заявку навесні попереднього року. А користується робочою силою мігрантів в основному дрібний і середній бізнес».

За словами члена Громадської палати Алєксандра Брода, в комісію з міжнаціо­нальних стосунків постійно звертаються підприємці з проханням допомогти з отриманням квот. «Йому терміново треба заповнити 100-200 робочих місць на певний період, а квоти вже вичерпані. В результаті починається довге ходіння по інстанціях з обов’язковим вибиванням грошей».

Квота на залучення іноземних працівників в Росію в 2011 році складає 1 мільйон 754 тисячі чоловік. Додамо сюди тих, хто приїде нелегально, а таких як мінімум виявиться в два рази більше. Приплюсуємо також тих, що в’їхали в попередні роки, та так тут і залишилися. Вийде, що Росія, немов бутерброд, і так вже намазала товстим шаром малокваліфікованих мігран­тів. І тепер комісія під головуванням І.Шувалова намірилася зробити цей шар безрозмірним. Мовляв, росіяни вимирають? Нічого, завеземо мігрантів, вони до праці невибагливі, а до розмноження охочі.

Під цю програму навіть збираються створити мережу адаптаційних центрів в тих країнах, які традиційно поставляють нам трудових мігрантів. Передбачається, що в цих центрах потенційних мігрантів навчатимуть російській мові, основам законодавства країни проживання і навіть давати деякі професійні навички. При цьому чомусь не враховується, що росіян ні до чого адаптувати не потрібно, а створення вербувальних центрів в регіонах обійшлося б набагато дешевше. Але про їх створення мова не йде.

Ігор Шувалов, до речі, скоро може стати головним російським правим лібералом. У кулуарах великої політики циркулюють чутки, згідно з якими він погодився очолити партію «Правоє дєло» (колишній «Союз правих сил»). Якщо це станеться, він стане першим офіційним лібералом в уряді, а партія отримає шанс з аутсайдера великої політики перетворитися на парламент­ську. «Правоє дєло», до речі, поки єдина політична сила, що хоча і малопотужна, така, що заявила про підтримку другого президентського терміну Дмитра Медведєва.

Для того, щоб повести партію на вибори і здолати 7%-й бар’єр, у Шувалова є відповідний імідж: сучасний чиновник, публічний, контактний, не член «Єдиної Росії» і ніколи ним не був, виступає за максимальні економічні свободи. Не виключено, що він принесе з собою і деякий адміністративний ресурс.

Те, що сила І.Шувалова наповнить країну неконтрольованими мігрантськими потоками, схоже, нікого не хвилює. Для мігрантів ця справа виявиться правою, а для інших жителів Росії?

KMnews

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com