Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

З якого посуду корисно їсти

Для поліпшення здоров'я вчені рекомендують звертати увагу не тільки на якість продуктів, але і на посуд.

Люди намагаються піклуватися про своє здоров'я, вибираючи якісні продукти. Вчені радять звернути увагу і на посуд. Столові прибори мають величезний вплив на організм людини. Вчені Оксфордського університету довели, що в процесі їжі беруть участь не тільки смакові рецептори, а й інші органи сприйняття. Таким чином, столові прилади здатні впливати на процес трапези, сприяючи насиченню. У процесі беруть участь нюхові, дотикові та візуальні рецептори, що визначають смак, колір, текстуру продуктів, і навіть вагу.

Вчені відзначають, що легка посуд, така як пластик, робить сприйняття продукту більш густим, а ніжні відтінки - освіжають. Наприклад, напої в світлих чашках здаються освіжаючими. Таким чином, сприйняття продуктів багато в чому обумовлено вибором посуду. Фахівці відзначають, що цей аспект може стати потужною зброєю в боротьбі з схудненням і харчовою залежністю від різних типів продуктів. Наприклад, якщо є йогурт з чорної чашки, він буде здаватися слаще.

Не менш важливо вплив надає і форма столових приладів. Використання плоских і гострих приладів, таких як ножі, робить продукти більш солоними. Вчені відзначають, що для поліпшення сприйняття їжі слід віддавати перевагу гарному посуді.

Величезне значення грає матеріал, з якого виготовлений посуд. Встановлено, що найбільшої шкоди організму завдає пластиковий посуд. Одноразовий пластиковий посуд продається практично на кожному кроці, оскільки її часто використовують для упаковки швидких обідів і сніданків. Вчені Південної Кореї встановили, що бісфенол А, яким обробляють пластиковий посуд, здатний викликати головні болі, провокувати ожиріння, підвищувати артеріальний тиск і навіть може стати причиною цукрового діабету. Згідно з дослідженням вчених, вживання газованої з двох пластикових пляшок здатне підняти артеріальний тиск на кілька пунктів. Крім того, пластикові контейнери не рекомендується використовувати для розігрівання їжі.

На думку фахівців Національного інституту з екології охорони здоров'я США використання пластикових контейнерів в мікрохвильовій печі здатне виробляти токсини, навіть якщо на ньому і написано, що він екологічно безпечний. Крім цього, в пластиковому посуді містяться фталати.

Вчені відзначають, що для їжі найкраще використовувати фарфоровий, дерев'яну і керамічний посуд. Найдавнішим матеріалом є фарфор, він з'явився в 620 році в Китаї. З тих пір порцеляновий посуд є невід'ємним атрибутом знаті. Сьогодні виробники виготовляють і продають чайні сервізи оптом, а в той час кожен сервіз існував чи не в єдиному екземплярі. Фарфор сприяє очищенню організму від шлаків і шкідливих речовин, а також дозволяє зберігати властивості продуктів протягом тривалого терміну.

Фахівці відзначають, що самим універсальним варіантом є скляний посуд, оскільки вона дозволяє не тільки зберігати, але й готувати їжу. Дерев'яний посуд безпечна для здоров'я, але має обмежену сферу застосування, а також потребує спеціального догляду.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com